archived page

Predsednik o pomenu inovativnosti v današnjem času

Ljubljana, 22.11.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 6. slovenskega foruma inovacij (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 6. slovenskega foruma inovacij. V pozdravnem nagovoru je izpostavil, da se svet nahaja sredi velikih tehnoloških sprememb, ki temeljijo na informacijskih in komunikacijskih tehnologijah ter na biotehnologijah.

Te spremembe so primerljive s prvo industrijsko revolucijo, ki je uvedla parni stroj, ter z drugo industrijsko revolucijo, za katero je značilna uvedba električne energije za široko uporabo in motorjev z notranjim izgorevanjem. Predsednik je dodal, da sedanja tehnološka revolucija dosega širši krog ljudi v večjem delu sveta in to veliko hitreje kot katerakoli doslej. Vprašanje pa je, ali pri nas pravočasno razvijamo dobre proizvode in storitve, ki temeljijo na tehnološki revoluciji našega časa.

Predsednik je poudaril, da je prav zato inovativnost imperativ današnjega časa. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da v Sloveniji raste število ljudi, ki se izkazujejo z inovativnostjo. "Danes imamo v Sloveniji številna uspešna podjetja, ki dobivajo nagrade doma in po svetu ter žanjejo dobre poslovne rezultate. V kriznih časih, v katerih živimo, takih podjetij ne vidimo vedno dovolj dobro in se ne zavedamo, kako velik je njihov prispevek," je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Zato je po njegovih besedah slovenski forum inovacij odlična priložnost, da se tega spomnimo in da nam to okrepi našo samozavest.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 6. slovenskega foruma inovacij (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik se je vprašal, ali so pri nas ustvarjeni vsi potrebni pogoji, da bi potencial na področju inovativnosti dosegel pričakovane rezultate. Vse, ki se v predvolilni kampanji potegujejo za vodenje prihodnje vlade, je pozval k razpravi o tem, kako bo država v prihodnje s konkretnimi mehanizmi spodbujala inovacije.

Spomnil je, da je bilo v mandatu zadnjih dveh vlad že marsikaj storjenega na tem področju. Kot je pojasnil, zavest o pomenu inovativnosti obstaja, povečalo se je tudi finančno vlaganje v raziskovalno dejavnost. Predsednik pa je opozoril, da še nismo našli ustreznih pravnih okvirov za razvoj boljšega sodelovanja med univerzami, raziskovalnimi inštituti in nastajajočimi podjetji.

V zaključku svojega nagovora je predsednik poudaril, da inovativnost ni samo tehnološka kategorija, ampak mora obsegati tudi poslovne modele in uspešne metode trženja ter poseči na področje družbenih odnosov. Potrebujemo tudi inovativnost v družbeni organiziranosti, v organiziranosti civilne družbe, v nastopanju v javnosti in medijih ter povsod drugod. Inovativnost je imperativ, ki zadeva vsa področja našega življenja, je dejal predsednik Türk, ki je posebno priznanje izrekel vsem, ki so prispevali k današnjemu forumu in ki s svojimi inovacijami dokazujejo, da smo narod in družba inovatorjev.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani