archived page

Podelitev spominskih znakov veteranom vojne za Slovenijo

Mengeš, 27.5.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob podelitvi spominskih znakov enotam 55. območnega štaba teritorialne obrambe Domžale (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob podelitvi spominskih znakov enotam 55. območnega štaba teritorialne obrambe Domžale.

V pozdravnem nagovoru je izpostavil, da bo kmalu minilo 21 let od osamosvojitvene vojne. Spomnil je, da so se takrat prav v teh krajih odvijali nekateri najpomembnejši dogodki. Med njimi je posebej omenil trzinsko bitko kot eno najpomembnejših preizkušenj v vojni za Slovenijo in blokado vojašnice v Šentvidu, ki je pomembno prispevala k razmeroma hitremu in uspešnemu zaključku vojne. Predsednik je poudaril, da moramo biti ponosni na vse veterane vojne, ki so sodelovali v teh dogodkih, zato se jim je ob tej priložnosti posebej zahvalil.

Predsednik se je v nadaljevanju dotaknil procesa nastajanja Slovenske vojske. Izpostavil je, da Slovenska vojska ni nastala v enem samem trenutku, ampak ima dolgo, častno in junaško zgodovino. V njene temelje sta vgrajena daljnovidnost in pogum generala Maistra in njegovih borcev za severno mejo, ki so zagotovili tisti del ozemeljske celovitosti današnje Slovenije, ki je bil nujen predpogoj za kasnejše oblikovanje države. V času druge svetovne vojne se je v Sloveniji organizirala močna vojaška sila, partizanska vojska, ki je odločilno prispevala k temu, da je slovenski narod častno stopil med zavezniške sile boja proti fašizmu in nacizmu in da je bil v tem boju zmagovit.

Predsednik je posebej spomnil tudi na dogodke v času razpadanja nekdanje Jugoslavije in oblikovanja slovenske državnosti – sprejetje ustavnih amandmajev, ki so odprli pot demokratični preobrazbi, prve demokratične volitve, nastanek Manevrske strukture narodne zaščite in plebiscit o samostojnosti Slovenije. Posebnega pomena pri vzpostavljanju Slovenske vojske je bila ustanovitev dveh učnih centrov za pripadnike Slovenske vojske na Igu in v Pekrah, saj je bilo ravno z vpoklicem in usposabljanjem naših vojakov storjeno odločilno dejanje pri oblikovanju Slovenske vojske.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob podelitvi spominskih znakov enotam 55. območnega štaba teritorialne obrambe Domžale (foto: Stanko Gruden/STA)V osamosvojitveni vojni so poleg pripadnikov teritorialne obrambe sodelovali pripadniki policije in mnogi ljudje v civilnih funkcijah, predsednik pa je posebej poudaril tudi pomen medijev ter vseh junaških novinarjev, ki so poročali o takratnih dogajanjih ter na ta način vlivali upanje in moč ljudem v tej težki preizkušnji. "Vsa ta mobilizacija ljudi, vsa ta organizirana moč naroda je bila odločilna za to, da je bila vojna kratka in uspešna. Toda tudi v tej vojni so bile žrtve, ki se jih danes spominjamo s spoštovanjem in hvaležnostjo," je dejal predsednik republike dr. Danilo Türk.

Predsednik je izpostavil, da imamo danes državo, ki je bila izborjena, ki je v polni meri suverena in ki je naša lastna. Ta država je izjemno dragocen instrument, s katerim moramo dobro in pazljivo ravnati. Kot je pojasnil, moramo z njo ravnati tako, da nam bo dobro služila pri našem razvoju in naši legitimni skrbi za izboljšanje blaginje vseh. Predsednik je opozoril, da so pred državo zahtevne naloge soočanja z gospodarsko krizo, pri čemer morajo biti bremena krize pravično porazdeljena. Pozval je tudi k dialogu in političnemu sporazumevanju, ki bo potrebno pri nadaljevanju procesa pogajanj o varčevalnih ukrepih. Vse, ki pri tem sodelujejo, je zato pozval, naj se pogajajo pošteno, z dobrim občutkom za skupno dobro in predvsem z občutkom za to, da moramo uspeti.

"Zgodovina služi kot velika učiteljica našega današnjega vsakdana. Razumeti moramo, da vse to, kar danes imamo, ni prišlo zlahka in zlasti ni prišlo zastonj. Nič nam ni bilo poklonjeno. Za vsako vrednost, ki jo danes imamo, smo se morali potruditi in za vsako vrednost, ki jo želimo zapustiti svojim otrokom in vnukom, se moramo znova potruditi. Danes to pomeni, da se moramo potruditi za dobro sporazumevanje, odgovorno odločanje, modro vodenje politike in za uspešen izhod iz krize," je poudaril predsednik, ki je v zaključku čestital vsem prejemnikom spominskih znakov.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani