archived page

Predsednik na zaključnem večeru francosko-slovenskih literarnih srečanj

Ljubljana, 15.11.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil zaključnega večera cikla francosko-slovenskih srečanj "Knjiga in digitalizacija" v okviru dogodka "Ljubljana - Svetovna prestolnica knjige 2010" (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil zaključnega večera cikla slovensko-francoskih srečanj "Knjiga in digitalizacija" v okviru dogodka "Ljubljana - Svetovna prestolnica knjige 2010".

V svojem nagovoru je poudaril, da so nastopi slovenskih in francoskih ustvarjalcev v okviru cikla pomembno prispevali k razpravam o vlogi knjige v sodobnem tehnološkem svetu interneta in digitalizacije. Predsednik je izpostavil, da je Slovenija prva na svetu po številu izdanih naslovov na prebivalca in letno prevede petkrat toliko knjig, kot jih prevedejo v Združenih državah Amerike. Slovenija ima pestre stike z drugimi literarnimi svetovi in med najzanimivejšimi so po njegovih besedah prav odnosi s Francijo.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil zaključnega večera cikla francosko-slovenskih srečanj "Knjiga in digitalizacija" v okviru dogodka "Ljubljana - Svetovna prestolnica knjige 2010" (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike je spomnil, da Slovenijo in Francijo vse od 18. stoletja povezujejo številne kulturne vezi, med katerimi je izpostavil dela slovenskih razsvetljencev pod vplivom francoskih gibanj ter obdobje Ilirskih provinc, ko je francoska oblast z uvajanjem slovenskega jezika kot šolskega predmeta v izobraževalne ustanove priznala enakopravnost jezika in kulture Slovencev. Vse to je bilo zelo pomembno za graditev trdne narodne identitete in bistveno večje samozavesti Slovencev in po predsednikovih besedah še danes botruje tradicionalni naklonjenosti in privrženosti izročilom francoske kulture. Predsednik je omenil tudi francoskega avtorja Charlesa Nodierja, ki je v obdobju Ilirskih provinc živel in ustvarjal v Ljubljani.

Predsednik dr. Danilo Türk je spregovoril tudi o delu pisatelja Borisa Pahorja, ki je kot gost sodeloval na zaključku cikla slovensko-francoskih srečanj. Opisal ga je kot eminentno osebnost slovenske literature, večkratnega nominiranca za Nobelovo nagrado za književnost in pričevalca zgodovine 20. stoletja, ki je prejel tudi visoki državni odlikovanji Republike Slovenije in Francoske republike. Predsednik je svoj nagovor sklenil z besedami, da današnje slovensko-francoske odnose na področju kulture zaznamuje odličnost v vseh pogledih. Literarna prepletenost je vse večja in pomeni velik doprinos k zbliževanju ljudi in svobode misli v Evropi, je še dodal.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani