archived page

Sprejem ob predstavitvi projekta EPK Maribor 2012

Ljubljana, 25.4.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil sprejema ob predstavitvi projekta Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in partnerskih mest (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je na Ljubljanskem gradu udeležil sprejema ob predstavitvi projekta Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in partnerskih mest. V pozdravnem nagovoru je kot častni pokrovitelj projekta poudaril, da je bil Maribor vselej mesto kulture – mesto slikarstva, glasbene ustvarjalnosti in zlasti besedne umetnosti.

Predsednik je izpostavil, da je Maribor vselej imel tudi svoj ponos. Ta ponos je bil nekoč povezan predvsem z industrijsko močjo mesta, ki je nekoč veljalo za tretji najmočnejši industrijski center nekdanje Jugoslavije. S prehodom v postindustrijsko fazo razvoja pa se je Maribor znašel v ustvarjalenem krču iskanja nove identitete, ki bo definirana s kulturo, je dejal predsednik in dodal, da je projekt Evropske prestolnice kulture najbolj izrazit in opazen vidik tega prehoda.

Usoda Maribora po besedah predsednika v marsičem odraža usodo celotne Slovenije, ki se prav tako nahaja v krču iskanja nove identitete. In tudi za Slovenijo kot celoto velja, da bo njena nova identiteta v največji meri odvisna od kulture njene nacije in države. Kot je pojasnil predsednik, razvoj ni nič drugega kot kultiviranje našega bivanja, to kultiviranje pa ni mogoče brez najžlahtnejših vsebin kulture – znanosti in umetnosti.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil sprejema ob predstavitvi projekta Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in partnerskih mest (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je dotaknil tudi negotovosti, ki jih ustvarja sedanja finančna in gospodarska kriza. Poudaril je, da smo te skrbi sposobni premagati, samo če se bomo ves čas zavedali pomena kulture in kulturne, zlasti umetniške ustvarjalnosti.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani