archived page

Uradni obisk predsednika v Kneževini Monako

Monako, 11.1.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel knez Albert II. Monaški (foto: Gaëtan Luci/Palais Princier)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je prispel na uradni obisk v Kneževini Monako, kjer ga je sprejel gostitelj, knez Albert II. Monaški. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se slovenski predsednik in monaški knez zadržala v pogovoru na štiri oči, temu pa je sledilo delovno srečanje delegacij Kneževine Monako in Republike Slovenije.

Knez Albert II. Monaški je uvodoma izrekel dobrodošlico predsedniku dr. Danilu Türku ter izpostavil dobre in prijateljske odnose med Monakom in Slovenijo, ki ju povezuje skupna mediteranska in alpska identiteta. Slovenski predsednik je dodal, da imata državi številne skupne poglede in si na mednarodni ravni prizadevata za promocijo miru, spoštovanje človekovih pravic, humanitarno in razvojno pomoč ter zaščito okolja.

Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel knez Albert II. Monaški (foto: Gaëtan Luci/Palais Princier)Sogovornika sta se posvetila tudi možnostim za okrepitev gospodarskega sodelovanja, kjer sta posebej izpostavila področja razvoja zdraviliškega in igralniškega turizma, bančništva, farmacije, naprednih tehnologij in gradbeništva. Predsednik Türk je poudaril prednosti geostrateškega položaja Slovenije kot vstopne točke za trge Jugovzhodne Evrope, ki so s Slovenijo gospodarsko, zgodovinsko in kulturno povezani.

Knez Albert II. Monaški in predsednik dr. Danilo Türk sta večji del pogovora namenila sodelovanju obeh držav na področju varstva okolja in boja proti podnebnim spremembam. Predsednik Türk se je monaškemu knezu zahvalil za podporo številnim konkretnim projektom zaščite narave in ohranitve biotske raznovrstnosti v Sloveniji. Spomnil pa je tudi na intenzivno sodelovanje držav v okviru konference pogodbenic Alpske konvencije, ki ji trenutno predseduje Republika Slovenija.

Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel knez Albert II. Monaški (foto: Gaëtan Luci/Palais Princier)Predsednik Türk je s knezom Albertom II. spregovoril tudi o aktivnostih obeh držav na področju mednarodne humanitarne in razvojne pomoči. Monaški knez je poudaril pomen skupne podpore Slovenije in Monaka projektom slovenskega misijonarja Pedra Opeke v njegovem centru Akamasoa na Madagaskarju. Slovenski predsednik je predstavil tudi svojo humanitarno pobudo, v okviru katere v Sloveniji poteka rehabilitacija palestinskih otrok, ki so v oboroženih spopadih na območju Gaze utrpeli hude telesne poškodbe.

Predsednik Türk je sogovornika seznanil s potekom priprav na arbitražni postopek za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Monaški knez Albert II. pa je slovenskemu predsedniku predstavil izkušnje Monaka pri sprejemanju konvencije med Francijo in Monakom o razmejitvi na morju. Sogovornika sta izpostavila, da imata državi geografsko primerljivo obalno lego.

Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel knez Albert II. Monaški (foto: Gaëtan Luci/Palais Princier)Med globalnimi izzivi sta se predsednik Türk in knez Albert II. posvetila prizadevanjem za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in ublažitev posledic globalnega segrevanja. Strinjala sta se, da so dosedanje obveze držav na tem področju nezadostne in da bodo potrebni bolj ambiciozni cilji tako razvitih držav kot tudi najbolj naprednih držav v razvoju.

Knez Albert II. Monaški je predsedniku dr. Danilu Türku ob njegovem uradnem obisku podelil odlikovanje Veliki križ reda svetega Karla. Predsednik Türk si je popoldne ogledal Oceanografski muzej v Monaku in zatem svoj uradni obisk v Monaku sklenil s srečanjem s predsednikom Vlade Kneževine Monako Michelom Rogerjem.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani