archived page

Predsednik o pomenu kulturne dediščine

Vače, 26.8.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se v Vačah udeležila jubilejne prireditve 20. Vaški dan (Foto: Danijel Novakovič/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se v Vačah udeležila jubilejne prireditve 20. Vaški dan z naslovom »Trški dan na Vaškem dnevu«. Predsednik je ob tem otvoril obnovljeno skupno vaško perišče, imenovano Ude. Predsednik je dejal, da smo na našo kulturno dediščino ponosni, a hkrati opozoril, da nismo poskrbeli, da bi bila dovolj uveljavljena tudi v svetovnem merilu.

Na Unescovih seznamih kulturne dediščine smo šibko zastopani, je spomnil predsednik. V preteklosti smo naredili premalo, da bi se vsi elementi naše kulturne dediščine odražali na svetovni ravni. Dejal je, da se zavzema za to, da bi dejavnosti, kot je ta v Vačah, nadgradili z vsem potrebnim, da bomo tudi v svetovnem merilu dovolj dobro poznani.

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se v Vačah udeležila jubilejne prireditve 20. Vaški dan (Foto: Danijel Novakovič/STA)Predsednik je čestital vsem, ki so sodelovali pri organizaciji Vaškega dneva, še posebej pa Društvu žena in deklet Vače, ki že dvajset let na zanimiv način predstavlja in ohranja našo kulturno dediščino. Izpostavil je, da tovrstne prireditve prispevajo k skrbi za skladen razvoj podeželja. Ta se čedalje bolj razume v svoji polnosti, ki vključuje skrb za okolje, skrb za kulturno dediščino in skrb za izobraževanje in vzgojo mladih.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani