archived page

Nagovor na 6. Strateškem forumu Bled z naslovom "Moč prihodnosti"

Bled, 9.9.2011  |  govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Nagovor častnega gosta, predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka, na otvoritvenem zasedanju 6. Strateškega foruma Bled z naslovom "Moč prihodnosti"
Bled, 9. september 2011


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je kot častni gost udeležil otvoritvenega zasedanja 6. Strateškega foruma Bled z naslovom "Moč prihodnosti" (foto: Tamino Petelinšek/STA)Hvala vam, naši gostje, prijatelji Strateškega foruma Bled, da ste letos spet prišli na Bled. Upam, da si boste koristno in prijetno izmenjali poglede in razpravljali o temi, ki ves čas zaposluje naše misli. Moč je očitno osrednji pojem v mednarodnih odnosih in tudi na splošno v politiki. Na forumu, kot je ta, običajno rečemo, da sta pri razpravljanju o kateri koli temi, ki se obravnava, potrebna tako intelektualna poštenost kot domišljija. To velja tudi za pojem moči. To je nekaj, o čemer moramo razpravljati celostno in si ogledati tiste vidike moči, ki so danes morda prezrti, da bi ugotovili, kolikor je mogoče, kaj prinaša prihodnost, pa tudi to, katere smeri politike in oblikovanja politike so potrebne v svetu, kakršnega imamo danes.

Naj z vami podelim nekaj svojih misli. Moč je zahteven pojem, o katerem je mogoče razpravljati – tako kot o vseh temeljnih pojmih človeškega obstoja – v smislu dvojnosti. Vsi poznamo slavni inavguracijski govor sira Isaiaha Berlina leta 1958 v Oxfordu, v katerem je razvil znani dve pojmovanji svobode. Razložil je, da je o svobodi mogoče govoriti, jo pojmovati in jo opredeliti kot negativno svobodo, ki v bistvu ščiti človeka ali katerega koli drugega nosilca svobode pred tujim vmešavanjem in silo, in kot pozitivno svobodo, svobodo, ki daje nosilcu svobode možnost, da se bojuje za nekaj dobrega, da ima nadzor nad sabo in da opredeli svojo izbiro v političnem odločanju glede načina organiziranja družbe, v kateri živi in deluje.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je kot častni gost udeležil otvoritvenega zasedanja 6. Strateškega foruma Bled z naslovom "Moč prihodnosti" (foto: Stanko Gruden/STA)Ta dvojnost je nekaj, o čemer je vredno razmišljati vsakič, ko moramo razpravljati o nečem zahtevnem. Naj predstavim še en primer, ki nas morda približa temi naših razprav v času foruma, in to je pojem suverenosti. Tudi o suverenosti je mogoče razpravljati v smislu dvojnosti in dejansko se je o tem že razpravljalo na ta način. V času po drugi svetovni vojni se je na suverenost gledalo kot na svoboščino oziroma pravico, ki ščiti državo – v odnosu do nasilja, v odnosu do vmešavanja – in je veljalo za nekaj, kar je vredno varovati. Pozneje, proti koncu stoletja, je v ospredje prišla nova razlaga, in sicer suverenost kot odgovornost. In spet, podobno kot pri pozitivni svobodi, kaj je namen suverenosti? Suverenost naj bi državljanom služila in jih varovala. Odgovornost glede varovanja ima veliko opraviti z dvojnim pojmovanjem suverenosti.

Ko govorimo o moči, se takoj spomnimo te dvojnosti, kajti klasično razlikovanje med trdo in mehko močjo je prevladujoče, vseprisotno, bilo je prva stvar, omenjena na današnjem odprtju tega foruma, in to na zelo veliko različnih načinov. Če pa si ogledamo pojem mehke moči jasneje in z več občutka za podrobnosti, lahko opazimo, da je tudi tu mogoče odkriti dvojnost. Prav gotovo lahko govorimo o zunanji mehki moči – moči, ki jo je mogoče širiti mednarodno in ki uveljavlja vpliv nosilca moči. Samo pomislimo na moč kulture, moč idej, moč komuniciranja, moč sporočil, ki prihajajo iz civilne družbe. Vse to so prvine mehke moči, ki se dandanes prenašajo mednarodno in vplivajo na način delovanja mednarodne družbe.

Vendar to ni vse. Mehka moč ima tudi svojo notranjo razsežnost. Predlagam, da tej razsežnosti danes posvetimo še posebno pozornost. Svet se je znašel v položaju, v katerem še ni mogoče prepoznati jasnih rešitev, in iskanje se nadaljuje. Rešitve se ne ponujajo in niso še niti izoblikovane. Zato je razmišljanje o spremembah znotraj družb, tistih družb, v katerih je mogoče razpravljati o nosilcih moči ali jih opredeliti, nekaj, na kar se moramo osredotočiti.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je kot častni gost udeležil otvoritvenega zasedanja 6. Strateškega foruma Bled z naslovom "Moč prihodnosti" (foto: Nebojša Tejić/STA)Pa si to na hitro poglejmo vprašanje notranje velike moči v ključnih dejavnikih mednarodnih odnosov. V Združenih državah Amerike današnja živahna politična razprava jasno kaže na obsežnost iskanja rešitev za zelo resna gospodarska in politična vprašanja. Na Kitajskem je hitra rast v preteklih desetletjih postavila v ospredje zelo resna vprašanja družbene kohezije in preoblikovanja družbe v smeri potrošniške družbe ter vprašanje upravljanja teh sprememb. Vse to ima v veliki meri opraviti z mehko močjo v državi. V Rusiji lahko opazimo močno iskanje modernizacije, ki sega daleč prek njenega tehnološkega vidika, na področje prava, sprememb v družbi in vseh drugih vidikov družbene resničnosti, ki jih je mogoče opredeliti kot povezane z mehko močjo v državi ali pa so morda celo osnova te moči.

In nazadnje, Evropska unija. Danes se Evropska unija dojema kot ogromen sistem, ki se je znašel sredi resne razprave. Razprava poteka predvsem o finančnih vprašanjih, po tudi o političnih vprašanjih, ki so temelj iskanja in uspešnega oblikovanja rešitev finančnih težav. Kako to deluje v današnji Evropi? Če človek bere časopise v kateri koli evropski državi, jasno vidi, da poteka razprava o davčni disciplini, uravnoteženosti javnih financ, finančni stabilnosti in drugih zahtevah, potrebnih za stabilnost, vse to pa Evropska unija potrebuje, da ohranja in razvija moč, ki je v veliki meri mehka moč, in da zmore to moč širiti v mednarodni prostor. Razmisleki tistih, ki predlagajo spremembe in govorijo o institucionalnih in pravnih ureditvah, potrebnih za sprememb, se pretežno nanašajo na mednarodne ureditve, na potrebo po novih pogodbah, potrebo po novih sankcijah in novih institucijah znotraj Evropske unije. To je najbrž potrebno, vendar je daleč od zadovoljivega in tudi ne nujno najpomembnejše. Najpomembnejši vidik spremembe, ki jo Evropa potrebuje danes, mora priti od znotraj. Govor o finančni stabilnosti, uravnoteženosti javnih financ, zmanjšanju javnega dolga in druga praktična vprašanja današnjega dne, vsa ta vprašanja bodo dobila svoj odgovor le v tolikšni meri in takrat, ko bodo ljudje v evropskih državah sprejeli potrebo, morda celo neizogibnost spremembe. Zato torej mora sprememba priti od znotraj.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je kot častni gost udeležil otvoritvenega zasedanja 6. Strateškega foruma Bled z naslovom "Moč prihodnosti" (foto: Tamino Petelinšek/STA)Sprememba vedno pride od znotraj. Zelo dramatično način se je to nedavno zgodilo v arabskem svetu. Sprememba je prišla od znotraj in ta sprememba je bila dramatična. Seveda v Evropski uniji pričakujemo drugačno spremembo. Pa vendar, tudi v Evropi bo sprememba bo prišla od znotraj in bo povezana z notranjo mehko močjo, z mehko močjo civilnih družb, mehko močjo političnih idej, in predvsem z občutkom odgovornosti, ki terja od držav Evropske unije, od vsake posebej in od vsake družbe znotraj teh posameznih držav, da bi bile odgovorne in v prihodnje resno zavezane tem temeljnim zahtevam uspešnosti v obliki finančne stabilnosti, uravnoteženosti javnih financ in zmanjšanja javnega dolga.

Od tega, v kolikšni meri je to spremembo mogoče sprožiti od spodaj in v kakšni meri jo bodo ljudje sprejeli, bo odvisno, kaj lahko Evropska unija pričakuje in v čem lahko upa na svojo prihodnjo mednarodno vlogo. V tej meri lahko Evropa upa, da bo lahko organizirala svojo notranjo moč, svojo pozitivno svobodo do prave izbire in da bo moč delovala v smislu dobrega na mednarodni ravni.

To morda zveni nekoliko abstraktno, morda nekoliko ezoterično. Vseeno pa je to v političnem smislu temeljno in vlade bodo morale v naslednjih mesecih zelo resno in zelo skrbno razmisliti o resničnosti te temeljne zahteve. Upam, da bo Strateški forum Bled sposoben osvetliti nekatera vprašanja, ki sem jih načel, in upam tudi, da bomo na tej osnovi lahko iz vaših pogledov, vaših misli, iz vaših prispevkov pripravili nekaj dobrih zamisli in morda priporočil za oblikovanje prihodnje politike.

Želim vam veliko uspeha pri delu. Prepričan sem, da bo ta Strateški forum Bled, tako kot njegovi predhodniki v preteklosti, prispeval pomembne misli za naše delo, in želim vam, da blejsko okolje v vas zbudi ustvarjalnost, mehko moč, ki jo potrebujemo, in tudi željo, da se vrnete. Trajnost je še eden vidik mehke moči. Tega nikar ne pozabimo. Želim vam obilo uspeha in prijetno bivanje na Bledu. Najlepša hvala.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani