archived page

Bilateralna srečanja predsednika ob robu zasedanja Generalne skupščine OZN

New York, 23.9.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja splošne razprave 64. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je tretji dan obiska v New Yorku udeležil odprtja splošne razprave 64. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov. Ob robu zasedanja je imel bilateralna srečanja z generalnim direktorjem Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) dr. Jacquesom Dioufom, predsednikom Vlade Republike Albanije dr. Salijem Ramëjem Berisho, predsedujočim 64. zasedanju Generalne skupščine OZN dr. Alijem Abdussalamom Trekijem ter predsednikom Palestinske nacionalne oblasti in Palestinske osvobodilne organizacije Mahmoudom Abbasom. V večernih urah po lokalnem času sta se predsednik dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk udeležila sprejema, ki sta ga za vodje delegacij in njihove soproge priredila predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama in soproga Michelle Obama.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z generalnim direktorjem Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) dr. Jacquesom Dioufom (FA BOBO)Z generalnim direktorjem Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) dr. Jacquesom Dioufom je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk govoril predvsem o Svetovnem vrhu o varnosti preskrbe s hrano, ki bo potekal od 16. do 18. novembra letos v Rimu. Generalni direktor FAO je slovenskega predsednika vnovič povabil k udeležbi na vrhu.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Vlade Republike Albanije dr. Salijem Ramëjem Berisho (FA BOBO)Na srečanju, do katerega je prišlo na njegovo željo, je albanski predsednik vlade dr. Sali Ramë Berisha predsedniku dr. Danilu Türku izrazil interes Albanije za nadaljnjo pomoč Slovenije pri približevanju Evropski uniji in za vsestranski razvoj gospodarskega sodelovanja. Albanija trenutno beleži 5-odstotno gospodarsko rast, slovenskih investicij pa si po besedah albanskega premierja želi predvsem na področjih hidroenergetike, infrastrukture, zlasti cest, trgovine in bančništva.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom 64. zasedanja Generalne skupščine OZN dr. Alijem Abdussalamom Trekijem (FA BOBO)S predsedujočim Generalni skupščini Organizacije združenih narodov dr. Alijem Abdussalamom Trekijem se je slovenski predsednik pogovarjal o programu 64. zasedanja generalne skupščine, predvsem o vprašanjih globalnega segrevanja, svetovnega ekonomskega položaja in reforme Organizacije združenih narodov. Predsedujoči generalni skupščini je dejal, da se namerava o vprašanju reforme svetovne organizacije še posvetovati s članicami Združenih narodov. Predsednik Türk je izpostavil tudi vprašanja mirovnih operacij in se zavzel za praktične rešitve, s katerimi bi izboljšali logistiko in sistem nadzora. Sogovornika sta se strinjala, da politično soglasje za omenjene reformne posege že obstaja, zato bi se stanje na tem področju lahko zelo kmalu izboljšalo.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Palestinske nacionalne oblasti in Palestinske osvobodilne organizacije Mahmoudom Abbasom (FA BOBO)Palestinski predsednik Mahmoud Abbas je v pogovoru s slovenskim predsednikom povzel rezultate nedavnih pogovorov z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Išče se nov zagon mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu, osrednja ideja tega procesa pa je povezava vseh temeljnih vprašanj v poskus dogovora o končni rešitvi. Med temeljna vprašanja spadajo predvsem vprašanja meje, statusa Jeruzalema, palestinskih beguncev in dostopa do vodnih virov. Palestinci vztrajajo na prekinitvi izraelskih gradenj na zasedenih ozemljih in na razmejitvi iz leta 1967 kot osnovi za pogajanja o končni rešitvi. Predsednik dr. Danilo Türk je ocenil, da bo pri pogovorih potrebna dobra koordinacija naporov Združenih držav Amerike, Evropske unije, Rusije in Združenih narodov. Glede tega vprašanja se je Slovenija močno anagažirala v času predsedovanja Evropski uniji, slovenski predsednik pa je menil, da je prišel čas za to, da Evropska unija jasneje definira svojo politiko in dvigne svoj politični profil v zvezi s tem vprašanjem. Tema pogovora s palestinskim predsednikom je bilo tudi nadaljevanje humanitarne akcije rehabilitacije invalidnih otrok iz Gaze, ki jo je sprožil slovenski predsednik. V Gazi je namreč še veliko otrok, ki so utrpeli hude poškodbe in invalidnost v vojaškem konfliktu konec lanskega leta, Inštitut za rehabilitacijo Republike Slovenije pa je eden najboljših svetovnih centrov, ki lahko pomaga tem otrokom pri medicinski rehabilitaciji in normalizaciji njihovih življenj.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani