archived page

Predsednik na konferenci o korporativni družbeni odgovornosti in filantropiji

Bled, 16.5.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Konference o korporativni družbeni odgovornosti in filantropiji za Vzhodno Evropo (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Konference o korporativni družbeni odgovornosti in filantropiji za Vzhodno Evropo, ki je potekala s podporo ameriške organizacije Clinton Global Initiative ter v sodelovanju s francosko ustanovo Forum d'Actions Modernités. Predsednik je v svojem pozdravnem nagovoru spregovoril o pomenu pobude nekdanjega predsednika Združenih držav Amerike Billa Clintona, ki podpira različne dogodke, namenjene povezovanju zdravega profitnega motiva z naprednimi družbenimi prizadevanji.

Predsednik je spomnil, da še nedavno ni bilo priljubljeno govoriti o družbeni odgovornosti podjetij. Zadnje čase pa se je uveljavilo spoznanje, da so družbena prizadevanja pomembna in da morajo o njih razmišljati tudi podjetja. Spomnil je, da so Združeni narodi razglasili razvojne cilje tisočletja, ki se nanašajo na najbolj osnovne človeške potrebe, kot sta zdravje ali prehrana, in ki predstavljajo izziv tako državam kot tudi podjetjem. Predsednik je omenil tudi pobudo Global Compact nekdanjega generalnega sekretarja OZN Kofija Annana, ki vzpodbuja podjetnike, da se vključujejo v družbeno koristne aktivnosti, ne da bi čakali na pobudo javnosti ali države.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Konference o korporativni družbeni odgovornosti in filantropiji za Vzhodno Evropo (foto: Stanko Gruden/STA)Kot enega od izzivov današnjega trenutka je predsednik navedel problem zaposlovanja in ustvarjanja priložnosti za mlade v obdobju, ko prihaja do številnih globalnih gospodarskih sprememb in ko potrebujemo inovacije tako na področjih novih tehnologij in upravljanja podjetij kot tudi na področju družbene organiziranosti. Izpostavil je, da vsega tega države ne morejo doseči brez sodelovanja poslovnih skupnosti in civilne družbe. Ta prizadevanja ne smejo biti omejena na lokalno okolje, ampak morajo biti po besedah predsednika globalna.

Predsednik je posebej poudaril pomen območja tako imenovane Nove Evrope, ki obsega široko, raznoliko in dinamično območje med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem. Na tem območju je potrebna in se že dogaja resnična inovacija, je dejal predsednik. Predsednik je pozval tudi k združitvi naporov na različnih področij, kot so storitve, pomoč mladim, nove tehnologe in okolje, po njegovih besedah pa imajo pri tem pomembno vlogo tudi mediji.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani