archived page

Predsednik o delu Miška Kranjca in njegovem pomenu za današnji čas

Senožeti, 13.9.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je danes udeležil osrednje slovenske proslave ob 100. obletnici rojstva pisatelja Miška Kranjca, kjer je imel pozdravni nagovor. Pred tem sta z županom občine Dol pri Ljubljani prerezala trak ob odprtju spominske delovne sobe pisatelja v hiši v Senožetih, kjer je Miško Kranjec živel in ustvarjal zadnjih deset let svojega življenja. Predsednik dr. Danilo Türk se je ob tem zadržal v prisrčnem pogovoru s člani družine Miška Kranjca.

Predsednik republike je v nagovoru na proslavi dejal, da sam pripada generaciji, ki je doživljala delo Miška Kranjca zelo naravno. Kot je pojasnil, so odraščali v času, ko je bilo vprašanje socialne pravičnosti največje, osrednje vprašanje naše družbe in ko je bil Miško Kranjec eden največjih glasnikov te ideje. Predsednik dr. Danilo Türk je Miška Kranjca opisal kot velikega pisatelja, ki je razumel dušo človeka in krajev, ki jih je opisoval, ob tem pa je vselej ohranjal optimizem, ki je potreben človeku, da preživi in gre naprej. Njegovo delo nam bo tako ostalo v spominu kot delo o težkih časih in razmerah, vendar nikoli kot delo, ki bi navajalo k pesimizmu ali umiku. To je bilo delo vere v človeka, delo o tem, kako človek lahko izboljša svoj položaj, je še dodal predsednik republike.

Klikni za povečavoKot je dejal predsednik dr. Danilo Türk, je v delu Miška Kranjca marsikaj aktualno tudi za naš čas in za prihodnje rodove. Na Slovenskem se po besedah predsednika pogosto predamo kakšni pesimistični misli, vendar je prav, da se zavedamo, da je optimizem tisto, kar pelje človeštvo naprej. Predsednik je poudaril, da smo imeli tudi v težjih časih vse razloge za optimizem in dodal, da so danes, v dobrih časih, razlogi za optimizem še večji kot kdajkoli doslej. To je tisto, o čemer razmišljamo ob delu Miška Kranjca, iz katerega lahko tudi danes povzamemo nekaj moči, optimizma in veselja do življenja, je zaključil predsednik.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani