archived page

Predsednik sprejel svojce padlih in ranjene v vojni za Slovenijo

Ljubljana, 22.6.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. V svojem nagovoru je dejal, da se vsako leto ob dnevu državnosti s spoštovanjem oziramo nazaj, v čas osamosvojitvene vojne, ter izražamo globoko hvaležnost vsem, ki so v njej sodelovali kot borci, in vsem tistih, ki so v njej izgubili svoje najdražje. To je tudi priložnost, ko vnovič sprejmemo močno zavezo skupnega dela za dobro naše države, Republike Slovenije, je dodal predsednik.

Letošnje praznovanje dneva državnosti je povezano z 20. obletnico mednarodnega priznanja Republike Slovenije in vstopa v Organizacijo združenih narodov, je izpostavil predsednik. S tem je naša država postala polnopravni član mednarodne skupnosti, z vsemi pravicami in odgovornostmi tega položaja. Prav je, da se danes spomnimo, da smo že prehodili dober kos poti in da smo v svetu uveljavljeni in spoštovani kot država. Danes imamo višjo raven razvitosti kot pred 20 leti in mnoge izkušnje, ki nam bodo pomagale, da poiščemo pot naprej, zato imamo vse razloge za samozavest, je poudaril predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike je spregovoril tudi o današnjih problemih, ki bremenijo svet in tudi nas. Ti problemi zahtevajo nove rešitve in veliko skupnega dela. Predsednik pa je ob tem poudaril, da moramo v teh časih misliti zlasti na mlade, ki so zaradi bremen krize in negotovosti posebej obremenjeni. Zato so po besedah predsednika te dni naše misli posvečene tudi vprašanju, kako ustvariti čim boljše možnosti za napredek mladih, za čim bolj kvalitetno šolanje ter za čim bolj kakovostne, trajne in stabilne zaposlitve mladih.

Pri iskanju poti naprej bomo še naprej gojili hvaležnost vsem, ki so sodelovali v prizadevanju in oboroženem boju za Republiko Slovenijo, je dejal predsednik. Spomnil je, da je bila naša pot za mednarodno uveljavitev veliko lažja prav zato, ker so naši borci za osamosvojitev tako dobro opravili svojo zgodovinsko nalogo. Te naloge in tega dosežka zgodovina ne bo pozabila, je poudaril. Predsednik je omenil tudi praktične probleme, s katerimi se soočajo svojci padlih in ranjeni v vojni za Slovenijo, ki jih moramo še rešiti. Zagotovil je, da bo njegova pomoč pri reševanju teh vprašanj vedno na voljo.

V imenu vabljenih se je predsedniku za sprejem zahvalil policijski veteran vojne za Slovenijo Jože Romšak. Izpostavil je, da predsednik republike tradicionalno goji pozitiven odnos do svojcev padlih in ranjenih v vojni, kar jim vsem zelo veliko pomeni. Dejal je, da so ponosni, ker so leta 1991 sooblikovali podobo današnje domovine, vsak na svoj način in s svojimi posledicami. Ob tej priložnosti je izrekel zahvalo državi, ki je primerno poskrbela zanje, tudi sam pa je opozoril na nekatere pomanjkljivosti zakonodaje, ki ureja pravice in zaščito žrtev vojne, ki bi jih z malo dobre volje lahko odpravili. V zaključku se je predsedniku vnovič zahvalil za sprejem in mu zaželel, da bi jih lahko sprejel tudi ob 22. obletnici naše države.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani