archived page

Uradni obisk predsednika v Državi Kuvajt

Kuvajt, 11.1.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z emirjem Države Kuvajt šejkom Sabahom Al-Ahmadom Al-Jaberjem Al-Sabahom (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je prispel na uradni obisk v Državi Kuvajt, kjer ga je sprejel emir Države Kuvajt šejk Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Slovenski predsednik in kuvajtski emir sta se zadržala v daljšem pogovoru na štiri oči, v katerem sta odnose med državama ocenila kot tradicionalno prijateljske ter se zavzela za njihovo poglobitev. Največ časa sta posvetila možnostim za okrepitev gospodarskega sodelovanja, zlasti na področjih financ, trgovine, energetike in zdravstvenih storitev.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z emirjem Države Kuvajt šejkom Sabahom Al-Ahmadom Al-Jaberjem Al-Sabahom (FA BOBO)Predsednik dr. Danilo Türk je nato obiskal Znanstveni center Kuvajt, v nadaljevanju pa se je srečal s predsednikom Narodne skupščine Države Kuvajt Jassimom Mohammadom Al-Khorafijem ter s prvim namestnikom predsednika Vlade Države Kuvajt in ministrom za obrambo šejkom Jaberjem Al-Mubarakom Al-Hamadom Al-Sabahom. Sledili so plenarni pogovori med delegacijama Države Kuvajt in Republike Slovenije pod vodstvom kuvajtskega emirja in slovenskega predsednika.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z emirjem Države Kuvajt šejkom Sabahom Al-Ahmadom Al-Jaberjem Al-Sabahom (FA BOBO)Pogovori so zajeli tako politična vprašanja in oceno razmer na Bližnjem vzhodu kot tudi pregled dvostranskih odnosov. Predsednik dr. Danilo Türk je predstavil nove možnosti za investiranje v razvojne projekte v Sloveniji, zlasti na področju razvoja infrastrukture, ter poudaril potrebo po obnovitvi dobrega sodelovanja na področju zdravstva. Velike možnosti se po njegovih besedah odpirajo tudi na področju turizma.

Med temami pogovorov so bile tudi sedanje iniciative za oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa, pri katerih igra Kuvajt aktivno vlogo. Šejk Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah je predstavil naloge kuvajtskega predsedovanja Svetu za sodelovanje v Zalivu (GCC). Med slednje sodi tudi prizadevanje za dokončanje pogajanj o območju svobodne trgovine med Evropsko unijo in državami članicami GCC. Predsednik Türk je izpostavil, da je Slovenija v okviru Evropske unije angažirana tudi kot članica skupine mediteranskih držav, prijateljev GCC, ki si prizadevajo za skorajšnje dokončanje pogajanj.
Slovenija in Kuvajt sta sklenila sporazum o gospodarskem sodelovanju ter konvencijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja (FA BOBO)Po pogovorih sta državi sklenili Sporazum med Vlado Države Kuvajt in Vlado Republike Slovenije o gospodarskem sodelovanju ter Konvencijo med Državo Kuvajt in Republiko Slovenijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja. S strani Republike Slovenije je sporazum podpisal minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, konvencijo pa minister za finance dr. Franc Križanič. S tem sta državi vzpostavili pravni okvir, ki bo omogočil nadaljnji razvoj gospodarskega sodelovanja.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil Kuvajtsko–slovenskega poslovnega foruma (FA BOBO)Poleg obeh ministrov predsednika Republike Slovenije med uradnim obiskom v Državi Kuvajt spremljajo tudi državni sekretar v ministrstvu za zdravje Ivan Eržen ter 68-članska gospodarska delegacija. Predstavniki slovenskega gospodarstva so se drugi dan obiska v Kuvajtu udeležili tudi Kuvajtsko–slovenskega poslovnega foruma, kjer je predsednik dr. Danilo Türk nagovoril gospodarstvenike iz obeh držav.

Predsednik Türk je v svojem nagovoru izpostavil dolgoletno prijateljstvo med državama in se zavzel za poglobitev gospodarskega sodelovanja. Izpostavil je prednosti Slovenije, ki pričakuje pozitivno gospodarsko rast v prihodnjih letih in je članica območja stabilne valute evro. Med zanimivimi področji za investiranje v Sloveniji je navedel infrastrukturne projekte, razvoj logističnih centrov ter finančni sektor. Možnosti za gospodarsko sodelovanje pa so tudi na področjih proizvodnih industrij, trgovine na drobno, energetike in zdravstvenih storitev. Predsednik je poudaril predvsem strateški položaj Slovenije kot tranzitne države in kot države, v kateri bo sedež novoustanovljene agencije Evropske unije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER).
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je na Univerzi Kuvajt predaval na temo "Demokracija, človekove pravice in dialog med civilizacijami" (FA BOBO)Slovenski predsednik je zatem obiskal Univerzo Kuvajt, kjer je predaval na temo "Demokracija, človekove pravice in dialog med civilizacijami". Svoj obisk v Kuvajtu je sklenil s srečanjem s slovenskimi gospodarstveniki ter državljani Republike Slovenije, ki živijo v Državi Kuvajt.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani