archived page

Delovni obisk predsednika Češke republike

Brdo pri Kranju, 15.9.2009  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Češke republike Václava Klausa (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Češke republike Václava Klausa, ki se mudi na delovnem obisku v Republiki Sloveniji. Predsednika sta imela najprej pogovor na štiri oči, temu pa so sledili pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Češke republike pod vodstvom obeh predsednikov.

Slovenski predsednik je češkemu zaželel dobrodošlico ter izpostavil odlične politične odnose med državama, ki imajo dolgo tradicijo in bogato vsebino. Odnosi med državama so se zaradi predsedovanja obeh držav Svetu Evropske unije v zadnjem obdobju še bolj intenzivirali, izboljšala pa se je tudi komunikacija na najvišji politični ravni. Obisk češkega predsednika, ki je po šestih letih vnovič obiskal Republiko Slovenijo, je namreč sledil lanskemu uradnemu obisku slovenskega predsednika v Češki republiki, tudi sicer pa se predsednika redno srečujeta na različnih mednarodnih srečanjih, kot je bilo nedavno srečanje predsednikov držav članic Višegrajske skupine v poljskem mestu Sopot.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Češke republike Václava Klausa (FA BOBO)Predsednik Václav Klaus je poudaril, da sta imeli državi že v preteklosti podobne poglede na posamezna mednarodna vprašanja, ti pogledi pa bi lahko postali skupna stališča obeh držav v posameznih mednarodnih organizacijah. Predsednika sta se strinjala, da je usklajevanje politike novih držav članic Evropske unije koristno.

Predsednik dr. Danilo Türk je izpostavil praktične koristi, ki jih je Slovenija pridobila z včlanitvijo in sodelovanjem v Cefti (Srednjeevropski sporazum o prosti trgovini). Predsednik Václav Klaus pa je Cefto opisal kot zelo vidno, otipljivo in delujočo obliko sodelovanja držav v srednjeevropskem prostoru. Izrazil je željo, da bi tudi Višegrajska skupina uvedla mehanizem, ki bi omogočal še bolj poglobljeno sodelovanje držav.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Češke republike Václava Klausa (FA BOBO)Slovenski in češki predsednik sta govorila tudi o vprašanjih Evropske unije, zlasti o izboljšanju energetske varnosti v Evropi. Predsednik Václav Klaus je pozdravil nedavni dogovor med slovensko in hrvaško vlado o nadaljevanju hrvaških pristopnih pogajanj z Evropsko unijo in reševanju mejnega spora med državama.

Predsednika sta se pogovarjala tudi o Klausovi knjigi "Modri planet v zelenih okovih," ki je izšla tudi v slovenščini. Predsednik dr. Danilo Türk je kot glavno sporočilo knjige izpostavil centralnost človeške svobode. Češki predsednik pa je ob tem pojasnil, da se v državah, ki so preživele obdobje komunizma, še posebno zavedajo pomena človekove svobode.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Češke republike Václava Klausa (FA BOBO)Predsednika sta se popoldan udeležila predstavitve slovenskega prevoda knjige češkega predsednika. Na delovnem kosilu pa sta izmenjala poglede na sodelovanje Evropske unije z Rusijo. Predsednik Václav Klaus je svoj delovni obisk v Sloveniji sklenil z obiskom papirnice VIPAP Videm Krško, d.d., ki je v večinski češki lasti.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani