archived page

Predsednik se je poklonil spominu na dr. Janeza Drnovška

Zagorje ob Savi, Ljubljana, 23.2.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je položil cvetje na grob dr. Janeza Drnovška ob prvi obletnici njegove smrti (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je v Zagorju ob Savi položil cvetje na grob dr. Janeza Drnovška ob prvi obletnici njegove smrti. Na ta način se je poklonil spominu na dolgoletnega predsednika vlade in drugega predsednika republike, pri tem dejanju pa sta ga spremljala prvi predsednik republike Milan Kučan in župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan. Predsednik republike je dr. Janeza Drnovška opisal kot politično osebnost žlahtnega pragmatizma in kot človeka, ki je znal realistične cilje politike in našega razvoja povezati z nujnostmi iskanja sporazuma med političnimi silami v Sloveniji in tudi v tem poiskati vizije za naprej. "Bil je velik človek, velik politik, velik državnik in kot tak je v našem kolektivnem spominu," je dejal predsednik dr. Danilo Türk.

Med Drnovškovimi vrlinami, ki bi bile danes še posebej dragocene, je predsednik izpostavil zlasti njegovo notranjo zbranost ter sposobnost biti redkobeseden in hkrati delovati v smislu resničnega sporazumevanja. To so bile velike vrline in dr. Janez Drnovšek je s svojim načinom dela prispeval k zaupanju v Sloveniji, kar bomo potrebovali tudi v prihodnje, je še dodal. Predsednik dr. Danilo Türk se je spomnil tudi primopredaje poslov, ko sta z Drnovškom govorila predvsem o pomenu vrednot za kohezivnost družbe. Prejšnji predsednik je namreč verjel, da so za napredek družbe temeljne vrednote, kot so poštenost, pozitivna energija in dobra vera.

Med pomembnimi sporočili, ki so del Drnovškovega političnega izročila, je predsednik izpostavil tudi zavedanje odgovornosti za prihodnost sveta, saj je prav, da razmišljamo tudi o širših vprašanjih, kar je v današnjih časih vredno posebej poudariti.

V večernih urah se je predsednik republike dr. Danilo Türk v Slovenski filharmoniji udeležil slavnostnega koncerta v spomin na dr. Janeza Drnovška.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani