archived page

Predsednik republike obiskal Mestno občino Koper

Koper, 17.5.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal z županom Mestne občine Koper Borisom Popovičem (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Koper, kjer se je srečal z županom Borisom Popovičem in predstavniki Mestne občine Koper, ki so mu predstavili delovanje in projekte občine. Predsednik je nato obiskal sedež Univerze na Primorskem, kjer se je srečal z vodstvom univerze, zatem pa še prostore Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti, kjer se je pogovarjal s predstavniki italijanske narodne skupnosti v Sloveniji. V nadaljevanju je obiskal Pokrajinski muzej Koper, kjer si je ogledal stalno razstavo "Med Serenissimo, Napoleonom in Habsburžani", po ogledu razstave pa je obiskal še Center dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper, kjer se je srečal s člani centra in se seznanil z njihovimi dejavnostmi. Svoj obisk v mestni občini je predsednik sklenil z obiskom Hiše refoška podjetja Vinakoper, Podjetje za proizvodnjo in prodajo vina.

Predsednik republike je v izjavi za medije Koper opisal kot slovensko okno v svet in mesto z razvojno vizijo. Poudaril je, da je v teh časih zelo dobro, da imamo Koper z vizijo, ker v Sloveniji potrebujemo razvoj. Trenutno smo precej osredotočeni na varčevanje, vendar samo varčevanje ne bo zadoščalo, je opozoril predsednik. Kot je pojasnil, je varčevanje pomembno izhodišče, mi pa potrebujemo ambiciozno razvojno vizijo. Koper to ima, zato je po besedah predsednika izjemno dragoceno mesto za Slovenijo. Koper pa je tudi mesto, ki živi v polnem urbanem smislu. To moramo v Sloveniji bolje razumeti in poskrbeti, da bomo imeli vsi veliko od tega, je še dodal. Na vprašanje o razvoju Luke Koper pa je predsednik pozval k vlado, naj čim prej predstavi svoj koncept nadaljnjega razvoja pristanišča, saj smo v preteklosti izgubili že veliko časa s tehtanjem, razmišljanjem o možnostih in iskanjem odgovorov.

Predsednik je izpostavil, da se s predstavniki italijanske narodne skupnosti redno srečuje, ko ob različnih priložnostih obiskuje Obalo. Dejal je, da je od sogovornikov slišal, da so zadovoljni z angažiranjem koprskega župana in mestne uprave v korist italijanske narodne skupnosti. Predsednik je ob tem poudaril, da je tu sožitje zelo močno razvito in tradicionalno, izrazil pa je zaskrbljenost nad prestrukturiranjem ministrstev, vladnih služb in različnih delovnih teles, kjer še ni popolnoma jasno, na kakšen način bosta na državni ravni zastopani obe avtohtoni narodni skupnosti. Predsednik se je zavzel za oblikovanje samostojnega mehanizma, ki bi obema narodnima skupnostma zagotavljal kontinuiteto podpore slovenske vlade pri zaščiti jezika in kulture ter razvoju narodnosti. Sogovorniki so z zadovoljstvom ugotovili tudi, da se politična atmosfera med Slovenijo in Italijo opazno izboljšuje, na kar lahko računamo tudi v prihodnje.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal s predstavniki Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Center dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Hišo refoška (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal z županom Mestne občine Koper Borisom Popovičem (foto: Stanko Gruden/STA)

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani