archived page

Predsednik odlikoval postojnsko šolo za podčastnike

Postojna, 4.9.2012  |  sporočilo za javnost, govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Šolo za podčastnike Andrej Komel plemeniti – Sočebran, za pomemben prispevek k razvoju in posodobitvi Slovenske vojske.

Predsednik je v nagovoru ob vročitvi odlikovanja poudaril pomen vloge podčastnikov s stališča profesionalnosti naše vojske. Te profesionalnosti po njegovih besedah ne smemo razumeti samo v strogem tehničnem smislu te besede, ampak tudi v njeni etičnosti in v pomenu vojaške časti, ki jo goji Slovenska vojska ter njeni častniki in podčastniki.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je vročil odlikovanje Zlati red za zasluge Šoli za podčastnike Andrej Komel plemeniti – Sočebran (foto: Daniel Novakovič/STA)


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na slovesnosti z vročitvijo odlikovanja Zlati red za zasluge Šoli za podčastnike Andrej Komel plemeniti – Sočebran
Postojna, 4. september 2012


Predsednik republike dr. Danilo Türk je vročil odlikovanje Zlati red za zasluge Šoli za podčastnike Andrej Komel plemeniti – Sočebran (foto: Daniel Novakovič/STA) Spoštovane podčastnice in podčastniki,
spoštovani častniki Slovenske vojske,
spoštovani gospod minister,
gospod načelnik Generalštaba Slovenske vojske,
gospod župan,
spoštovani visoki gostje,

z današnjim odlikovanjem se Republika Slovenija simbolično oddolžuje ne samo Šoli za podčastnike Andrej Komel plemeniti – Sočebran, temveč vsem podčastnicam in podčastnikom, ki so opravili to pomembno izobraževanje in ki dajejo tako velik in pomemben prispevek k razvoju obrambnih sil Republike Slovenije.

Razumemo, kako pomembna je vloga podčastnikov v naši vojski, pomembna s stališča profesionalnosti naše vojske. Naša vojska je profesionalna vojska in nenehno skrbi za razvoj svoje kakovosti. Danes je prav, da povemo, da te profesionalnosti ne razumemo samo v strogem tehničnem smislu te besede. Razumemo jo v njeni polnosti, razumemo jo v njeni etičnosti, razumemo jo v pomenu vojaške časti, ki jo goji vojska Republike Slovenije, njeni častniki in njeni podčastniki. To je tisto, kar je danes v naših mislih.

Razumemo tudi, da je šla Slovenska vojska v svojih dveh desetletjih skozi številne spremembe. To je bil čas, ko se je spreminjala iz naborniške vojske v poklicno vojsko, ko je širila svoja znanja in svoje izkušnje v mednarodnih mirovnih operacijah in ko je s tem razvojem prihajalo do vedno novih strokovnih in drugih zahtev. V tem času je bilo treba skrbeti ne samo za razvoj, ampak tudi za trdnost in dobro strukturo Slovenske vojske. Velik del te skrbi so opravili prav podčastniki in danes je trenutek, ko se Republika Slovenija zahvaljuje za ta prispevek.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je vročil odlikovanje Zlati red za zasluge Šoli za podčastnike Andrej Komel plemeniti – Sočebran (foto: Daniel Novakovič/STA) Dobro razumemo, da je bilo teh prispevkov veliko, da niso bili vselej najbolj vidni, da pa so izjemno pomembni za trdnost Slovenske vojske in za njen uspešni razvoj v prihodnje. Razumemo, kako velik je pomen podčastnikov pri poveljevanju in taktičnem vodenju enot. Razumemo tudi, kako velik je pomen podčastnikov za usposabljanje pripadnikov oboroženih sil. In naposled, kako velik je pomen podčastnikov za skrb, za pravilno, dobro obnašanje in visoko etičnost v naši vojski.

Prav je, da bo tako tudi v prihodnje, kajti ta prispevek je nujni temelj, na katerem gradimo slovenske obrambne sile. Dandanes pogosto rečemo, da živimo v času gospodarske krize, v času, ko moramo vsi z manj storiti enako ali več. To žal še velja in bo veljalo še nekaj časa. Vendar take razmere ne morejo in ne smejo preprečiti nadaljnjega razvoja Slovenske vojske. Še naprej moramo graditi naše obrambne sile v dobrem, profesionalnem duhu, s polnim razumevanjem profesionalnosti in njenih zahtev – tako vojaško-tehničnem kot tudi etičnem.

Dobro moramo skrbeti za to, da bo celoten obrambni sistem povezan v vseh svojih segmentih: v segmentu zaščite in reševanja, oboroženih sil in seveda tudi v upravnem segmentu. Skrbeti moramo za dobro povezanost naših obrambnih sil s civilnim okoljem, z dobrim vključenjem naših obrambnih sil v družbo kot celoto. Obrambne sile so pomemben del naše družbe in morajo biti integralni del te družbe.

Vse to je v naših mislih danes, ob tem odlikovanju. Vsem, ki ste opravili šolanje v tej šoli, želim tudi sam osebno čestitati. Želim vam veliko uspeha v vašem nadaljnjem delu, ministru, načelniku generalštaba in vsem častnikom pa želim uspešno delo, vsem nam skupaj pa odlično vojsko, odlične obrambne sile. Hvala lepa in čestitke še enkrat!
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani