archived page

Predsednik na podelitvi nagrade Vilenica za leto 2010

Ljubljana, 4.9.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne podelitve mednarodne literarne nagrade Vilenica za leto 2010 (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne podelitve mednarodne literarne nagrade Vilenica za leto 2010. V svojem nagovoru je izpostavil, da mednarodni literarni festival Vilenica simbolizira odprtost slovenske kulture in našega naroda do Evrope, sveta in vseh kultur.

Letošnji nagrajenec Dževad Karahasan po predsednikovih besedah prihaja iz tistega dela Evrope, ki ga včasih in ne vedno z najboljšimi nameni imenujejo "temni vilajet". Kot je pojasnil, ta izraz označuje administrativno enoto Otomanskega imperija, kamor pošiljajo zapornike in kjer se dogajajo slabe stvari, hkrati pa se tam razsvetlijo dobre stvari. Poudaril je, da v Sloveniji še vedno potrebujemo dodaten napor, da bomo dobro razumeli pomen in sporočilnost kulturne tradicije in kulturnega bogastva, ki je nastalo iz zgodovinske izkušnje Bosne in Hercegovine.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne podelitve mednarodne literarne nagrade Vilenica za leto 2010 (foto: Tamino Petelinšek/STA)Po predsednikovih besedah živimo v globaliziranem svetu, v svetu hitrih in površnih komunikacij ter v svetu, v katerem smo se navadili govoriti o pojmih, kot so stik civilizacij, dialog civilizacij, konflikt civilizacij oziroma zavezništvo civilizacij. Vsi ti politični pojmi, ki govorijo o razmerjih med civilizacijami, pa najpogosteje ostajajo na površini političnih in socioloških fenomenov, včasih celo ekscesnih pojavov. Zato toliko bolj potrebujemo poglobitev, kakršno ponuja letošnji nagrajenec Vilenice, je dodal predsednik.

Predsednik dr. Danilo Türk je dejal, da je odlomke iz del Dževada Karahasana bral z velikim zanimanjem, ker nam govorijo o iskanju bistva človeka kot bitja razuma in bitja ljubezni, kot bitja, ki gleda na svet kritično, in kot bitja, ki svet sprejema.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani