archived page

Predsednik republike obiskal občino Idrija

Idrija, 29.5.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal z županom Občine Idrija Bojanom Severjem (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal občino Idrija, kjer se je srečal z županom Bojanom Severjem in predstavniki Občine Idrija, ki so mu predstavili delovanje in projekte občine. Po pogovoru je predsednik obiskal Gimnazijo Jurija Vege Idrija, kjer si je ogledal razstavo idrijske čipke in prikaz klekljanja. V nadaljevanju je obiskal Vrtec Idrija, kjer se je srečal z otroki in zaposlenimi v vrtcu, nato pa si je ogledal muzejsko-turistični rudnik živega srebra Antonijev rov. V zaključku je predsednik obiskal še invalidsko podjetje Ascom, proizvodnja drsnih obročev in komutatorjev, koncerna Kolektor, kjer se je srečal z vodstvom ter si ogledal proizvodnjo.

Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije dejal, da je v času svojega mandata že četrtič na obisku v Idriji. Poudaril je, da Idrija spada med najuspešnejše občine in mesta v Sloveniji, kar kažejo vsi kazalniki. Kot je pojasnil, se Idrija ponaša z uspešnim gospodarstvom, dobrim razvojem družbenih dejavnosti, pa tudi z nizko stopnjo brezposelnosti, ki je z manj kot šestimi odstotki precej pod državnim povprečjem. To je po besedah predsednika izraz tradicije in duha Idrije, ki je bila vselej med bolj trdnimi in naprednimi slovenskimi mesti.

Predsednik se je ob tej priložnosti zavzel, da bi idrijski rudnik živega srebra uvrstili na seznam svetovne kulturne dediščine, ki ga vodi Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Kot je pojasnil, je to za Slovenijo pomembno tudi zato, ker bi se s tem na Unescov seznam prvič uvrstila slovenska industrijska proizvodnja z vso kulturo, ki to proizvodnjo spremlja. Predsednik je dodal, da v Sloveniji na tem področju zaostajamo, zato bi bilo dobro, da ta projekt ne samo podpremo, ampak se iz njega tudi kaj naučimo in to ambicijo razvijemo še kje drugje v Sloveniji.

Kolektor je predsednik opisal kot eno najuspešnejših industrijskih podjetij v Sloveniji, ki kljub gospodarski krizi uspešno posluje in se širi na tuje trge. Invalidsko podjetje Ascom pa po njegovih besedah dokazuje, da Kolektor svojo tržno uspešno proizvodnjo zelo lepo povezuje tudi s skrbjo za zaposlovanje invalidov. Takih podjetij bi v Sloveniji potrebovali čim več, je dejal predsednik, ki je izpostavil, da nas na tem področju v Sloveniji čakajo velike naloge. Slovenija namreč šele v zadnjem času razvija socialno podjetništvo na nove načine in v tem pogledu zaostaja za Evropo, zato je predsednik poudaril, da bi bilo dobro pregledati vse pozitivne primere v Sloveniji in jih čim bolje uporabiti za nadaljnji razvoj tega področja.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Gimnazijo Jurija Vege Idrija, kjer si je ogledal razstavo idrijske čipke in prikaz klekljanja (foto: Tina Kosec/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Vrtec Idrija (foto: Tina Kosec/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal rudnik živega srebra Antonijev rov (foto: Tina Kosec/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal invalidsko podjetje Ascom (foto: Tina Kosec/STA)

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani