archived page

Novoletna poslanica predsednika republike dr. Danila Türka

Ljubljana, 31.12.2008  |  izjava

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Novoletna poslanica predsednika republike dr. Danila Türka

Za nami je leto dogodkov, ki so nam prinesli marsikatero novo spoznanje in novo izkušnjo. Za nami je leto, v katerem smo imeli parlamentarne volitve in dobili novo vlado. Naša domovina se je z uspešnim predsedovanjem Evropski uniji in z drugimi dejavnostmi še utrdila v družini evropskih narodov in v mednarodni skupnosti nasploh. Tudi v preteklem letu so se, zlasti ob naravnih nesrečah, izkazala nesebičnost, požrtvovalnost in solidarnost ljudi na Slovenskem ter naš občutek za skupno dobro. Hkrati smo si prizadevali za naš vsestranski razvoj in za naše skupne vrednote.

Leto, ki prihaja, pa napoveduje negotovosti. Svet in z njim tudi Slovenija je na poti iskanja najboljših rešitev za izhod iz finančne in gospodarske krize. Na preizkušnji bo sposobnost sveta, da poišče rešitve, ki bodo zagotovile nov razvojni zagon in rešitev zaostrenih problemov varstva naravnega okolja. Na preizkušnji bo tudi sposobnost naše države in zlasti naše vlade, da izvede premišljene in učinkovite ukrepe, ki bodo krepili našo solidarnost in zaupanje, našo gospodarsko moč in medsebojne vezi med ljudmi v naši družbi.

Vsaka kriza prinaša tudi priložnosti. V preteklosti smo na Slovenskem dokazali, da znamo najti pravo pot. Ni dvoma, da smo tega sposobni tudi sedaj. Imamo samozavest, ki je utemeljena na resničnih dosežkih. Potrebujemo pa dobre odločitve in dobro vizijo razvoja. Ohranitev delovnih mest bo pomembna prioriteta. Predvsem pa moramo doseči dobro povezanost znanosti, ekonomije in politike pri oblikovanju odgovorov na današnja vprašanja.

Ne glede na razmere in izzive s katerimi se soočamo danes, so v življenju vselej nekatere temeljne resnice. Ena med njimi je, da smo v naši želji po sreči, zdravju in blaginji vsi ljudje enaki. Veliko lahko naredimo za boljše odnose med nami, za človekove pravice in za boljše življenje vseh nas. Več lahko naredimo za to, da bi bile mladim bolje odprte poti v polno, samostojno in uspešno življenje, pa tudi za pomoč bolnim, ostarelim in vsem drugim, ki potrebujejo našo pomoč. Skrb za skupno dobro naj nas vodi tudi v prihodnje.

Ob vstopu v novo leto želim vse dobro in veliko dobre volje, osebne sreče, zadovoljstva in uspehov vsem državljankam in državljanom Slovenije, našim rojakom v sosedstvu in po svetu, vsem ljudem, ki živijo v Sloveniji. Moje dobre želje so nocoj še posebej namenjene vsem tistim, ki bodo v skrbi za nas vso to najdaljšo noč preživeli na delovnih mestih. vse dobro želim pripadnikom Slovenske vojske, še posebej slovenskim vojakinjam in vojakom na mirovnih misijah v tujini.

Naj bo torej leto, ki je pred nami, leto zaupanja, leto pogumnih in modrih odločitev, naj bo to čas naših najboljših dejanj. Zato voščim vsem srečno v 2009!



ikona avdioNovoletna poslanica predsednika republike

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani