archived page

Predsednik o obnovi kulturne dediščine v JV Evropi

Ljubljana, 6.11.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil mednarodne konference z naslovom "Ljubljanska konferenca – obnova naše skupne dediščine" (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl mednarodno konferenco z naslovom "Ljubljanska konferenca – obnova naše skupne dediščine". V nagovoru je izpostavil, da je cilj Ljubljanskega procesa krepitev skrbi za našo skupno kulturno dediščino v območju Jugovzhodne Evrope. Dejal je, da so v tej regiji države z bogato politično in kulturno zgodovino, vendar so to tudi kraji, ki so jih skozi celotno zgodovino prizadevali oboroženi konflikti, zato je treba o tej zgodovini in dediščini razmišljati z veliko skrbnostjo.

Predsednik je poudaril, da bi se morali iz težke zgodovine in kulturne dediščine naučiti vrednot, kot so človekove pravice, tolerantnost, dialog in sposobnost za kompromis. Dobro razumevanje preteklosti, njenih naukov in dobra skrb za estetske vrednote, ki nam jih je zapustila preteklost, pa so po predsednikovih besedah pomemben del naše skrbi za našo današnjo kulturno ustvarjalnost in za našo kulturno prihodnost.

Predsednik dr. Danilo Türk je Ljubljanski proces označil kot projekt, ki na najboljši način simbolizira povezovanje. Ta projekt namreč povezuje preteklost s prihodnostjo, umetnost s temeljnimi družbenimi vrednotami in nacionalne države z mednarodnimi institucijami, kot so Svet Evrope, Evropska unija, UNESCO in druge. Izrazil je željo, da bi Ljubljanski proces postal gibanje, ki bo dajalo oporo našemu kulturnemu razvoju, in da bi to gibanje imelo energično in dobro prihodnost.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjørna Jaglanda (FA BOBO)Ljubljanske konference se je udeležil tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland, ki ga je popoldan sprejel predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Pogovarjala sta se o nalogah Sveta Evrope, zlasti o reformi Evropskega sodišča za človekove pravice, o vprašanjih manjšin in o krepitvi vloge parlamentarne skupščine v sistemu Sveta Evrope.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani