archived page

Predsednik republike sprejel predsednika sveta invalidskih organizacij

Ljubljana, 9.10.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Borisa Šuštaršiča (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) Borisa Šuštaršiča. Pogovarjala sta se o pripravah na reformo pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki mora biti po predsednikovih besedah takšna, da bo zagotovila ustrezno obravnavo invalidskih upokojencev. Predsednik NSIOS je ob tem opozoril, da se področje invalidskega zavarovanja pogosto zanemarja, ter izrazil nestrinjanje s predlogom, da bi vse pravice iz invalidskega zavarovanja postale del socialnih transferjev, ki se financirajo izključno iz državnega proračuna.
Med temami pogovora sta bili tudi vprašanji socialnih politik v kriznih časih ter dostopnosti javnih prostorov za invalide. Predsednik dr. Danilo Türk je dejal, da je bilo na področju odpravljanja arhitekturnih ovir v Sloveniji že veliko narejenega, ter kot pozitivne primere izpostavil Maribor, Ljubljano in Ajdovščino. Predsednik republike se je zavzel za polno dostopnost, saj je to po njegovih besedah pomemben civilizacijski kriterij dobre družbe.

Pogovarjala sta se tudi o obeležitvi mednarodnega dneva invalidov, v okviru katerega bo letos potekalo več dogodkov, posvečenih prav problematiki dostopnosti za invalide. Boris Šuštaršič je poudaril, da ravno dostopnost odpravlja mnogoštevilne diskriminacije, ki jih invalidi niso deležni zaradi subjektivnega odnosa posameznikov, ampak zaradi objektivnih okoliščin. Sogovornika sta se dotaknila tudi vprašanja javnega financiranja delovanja invalidskih in humanitarnih organizacij v Sloveniji.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani