archived page

Pogovor pri predsedniku o strateškem projektu Jezik-Lingua

Ljubljana, 3.7.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je s predstavniki krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske narodne skupnosti v Sloveniji pogovarjal o strateškem projektu "Jezik-Lingua: Večjezičnost kot bogastvo in vrednota čezmejnega slovensko-italijanskega območja" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je s predstavniki krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske narodne skupnosti v Sloveniji pogovarjal o strateškem projektu "Jezik-Lingua: Večjezičnost kot bogastvo in vrednota čezmejnega slovensko-italijanskega območja". Projekt, ki se financira iz evropskih sredstev, je namenjen promociji in širitvi rabe italijanščine oziroma slovenščine ter boljšemu poznavanju kulture in tradicije s pomočjo dragocenih danosti ozemlja, na katerem poleg večinskega prebivalstva živita tudi dve manjšini.

Predsednik republike je izjavi za medije po zaključku pogovora dejal, da se je s predstavniki obeh narodnih skupnosti pogovarjal o napredku pri izvajanju projekta "Jezik-Lingua". Izpostavil je, da je projekt začel dajati zelo dobre praktične rezultate, ki so različni glede na potrebe vsakega okolja. Kot je pojasnil, so ti rezultati v Videmski pokrajini vezani na izobraževanje, na slovenski Obali pa bolj na promocijo kulture in književnosti.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je s predstavniki krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske narodne skupnosti v Sloveniji pogovarjal o strateškem projektu "Jezik-Lingua: Večjezičnost kot bogastvo in vrednota čezmejnega slovensko-italijanskega območja" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je poudaril, da ta projekt ne nadomešča nujnih dejavnosti, ki so potrebne za sistemsko urejanje položaja manjšin. Ta prizadevanja morajo namreč potekati samostojno in v skladu z obstoječimi dogovori. Projekt Jezik-Lingua po besedah predsednika dodaja novo kulturno dimenzijo sodelovanju med Slovenijo in Italijo in je pomemben tudi kot zgled, kako je mogoče odnose med etničnimi skupinami v Evropi urejati na nove načine in tako skrbeti tudi za razvoj jezikovnega pluralizma. Vse to Evropa potrebuje, je dodal predsednik.

Nove projekte, ki povezujejo ta prostor – med njimi je predsednik omenil tudi projekt Pot miru od Alp do Jadrana – bomo morali znati povezati tudi z našimi skupnimi napori za razvoj Evropske unije, ki trenutno doživlja zelo zahtevne trenutke. V teh zahtevnih trenutkih se Slovenija in Italija izkazujeta kot aktivno zainteresirani za "več Evrope", je dejal predsednik Türk, ki je izrazil prepričanje, da imata državi na tej osnovi veliko skupnega.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani