archived page

Predsednik ob vloženi zahtevi za razpis referenduma

Ljubljana, 1.11.2012  |  izjava


Izjava predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka ob vloženi zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma
Ljubljana, 1. november 2012


Ob vložitvi zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o zakonih o slovenskem državnem holdingu in slabi banki pozivam Vlado Republike Slovenije, da umakne oba zakona ali odloži njuno uveljavitev, predlagatelje pa, da umaknejo ali odložijo zahtevo za referendum. Vlada Republike Slovenije naj skupaj z opozicijskimi parlamentarnimi strankami oblikuje strokovno delovno skupino, ki naj v najkrajšem možnem času pripravi predlog sprememb obeh zakonov. Ključno pri tem je, da se najde rešitev, ki bo vzpostavila potrebno zaupanje in strokovno verodostojnost obeh sprejetih zakonov.

Ker je referendum ustavno zagotovljena demokratična oblika odločanja, je odločitev 30 poslank in poslancev legitimna. Državni zbor Republike Slovenije, kot najvišji zakonodajni organ, mora zagotoviti pogoje za temeljito razpravo o načinu upravljanja državnega premoženja in sanaciji bančnega sistema ter izoblikovati rešitve, ki bodo dobile dovolj široko podporo, da bodo odpravljeni vsi ključni dvomi v strokovni, politični in širši javnosti. Največja opozicijska stranka je uporabila skrajno sredstvo, ki v teh razmerah ni dobrodošlo, vendar takšno odločitev razumem kot posledico pomanjkanja pripravljenosti vladajoče koalicije, da iskreno prisluhne predlogom parlamentarne opozicije in strokovne javnosti.

Čas je, da se vzpostavi resničen dialog in doseže dober sporazum. Vlada in opozicija naj stopita korak nazaj, zato da bosta ob teh pomembnih projektih lahko stopili skupaj. Potrebujemo resničen dialog in sporazum, preseči je treba prakso zastraševanja in preglasovanj. Energijo je treba usmeriti v iskanje nadstrankarskih rešitev, s katerimi bo Slovenija lahko izšla iz krize.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani