archived page

Predsednik na uradnem obisku v Republiki Litvi

Vilna, 10.3.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednica Republike Litve dr. Dalia Grybauskaitė je sprejela predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta prispela na uradni obisk v Republiko Litvo. Predsednika med obiskom spremlja močna gospodarska delegacija, v kateri sodeluje 26 predstavnikov slovenskih podjetij. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi se je predsednik dr. Danilo Türk zadržal v pogovoru na štiri oči s predsednico Republike Litve dr. Dalio Grybauskaitė, nato pa so sledili plenarni pogovori delegacij obeh držav, ki sta jih vodila litovska predsednica in slovenski predsednik.
Predsednica Republike Litve dr. Dalia Grybauskaitė je sprejela predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije po pogovorih dejal, da njegov obisk sovpada z 20. obletnico ponovne vzpostavitve litovske neodvisnosti. Po njegovih besedah je imel ta dogodek dve močni in univerzalni sporočili: da je volja ljudstva za neodvisnost nepremagljiva in da se velika politična sprememba v Evropi lahko zgodi na miren način. Predsednik je poudaril, da je prav ta mirna narava in moralna moč gibanja v Litvi vodila do zloma globalne bipolarne ureditve in do bolj odprtega sveta.
Predsednica Republike Litve dr. Dalia Grybauskaitė je sprejela predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Tina Kosec/STA)S predsednico dr. Dalio Grybauskaitė sta govorila tudi o sodelovanju Slovenije in Litve, ki spadata med manjše in nove članice Evropske unije. Obe si prizadevata, da bi se v uniji slišal njun glas, zato bi morali v procesu implementacije Lizbonske pogodbe zagotoviti ustrezno zastopanost obeh držav v skupni Evropski službi za zunanjepolitično delovanje (EEAS). Po besedah predsednika Türka bi morali poiskati tudi druge skupne točke, zato bo pomembna izmenjava stališč obeh držav v zvezi lastnimi regionalnimi prioritetami, vključno z vprašanji, kot sta energetska varnost in prihodnost Jugovzhodne Evrope.
Predsednica Republike Litve dr. Dalia Grybauskaitė je sprejela predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Tina Kosec/STA)Litovska predsednica dr. Dalia Grybauskaitė je dejala, da se Slovenija in Litva zavzemata za oblikovanje skupne energetske politike Evropske unije oziroma za bolj enoten pristop unije do energetskih dobaviteljev, ki bi zmanjšal evropsko odvisnost od posamičnih dobaviteljev. Predsednik Türk je dejal, da Slovenijo zanimajo energetska vprašanja, saj postaja tranzitna država za plinovod Južni tok, obenem pa bo gostila sedež evropske Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER).
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednico Parlamenta Republike Litve Ireno Degutienė (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je popoldan srečal s predsednico Parlamenta Republike Litve Ireno Degutienė, s katero sta govorila o krepitvi političnih in gospodarskih odnosov med državama. Predsednica litovskega parlamenta je močno poudarila željo Litve, da bi tudi Slovenija odprla svoje veleposlaništvo v Litvi.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je položil venec k Spomeniku padlim za litovsko neodvisnost na pokopališču Antakalnis (foto: Tina Kosec/STA)V nadaljevanju obiska je slovenski predsednik položil venec k Spomeniku padlim za litovsko neodvisnost na pokopališču Antakalnis v Vilni.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Vlade Republike Litve Andrius Kubilius sta se udeležila Litovsko-slovenskega poslovnega foruma, kjer sta nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav (foto: Tina Kosec/STA)Zatem pa se je srečal tudi s predsednikom Vlade Republike Litve Andriusem Kubiliusom, s katerim sta govorila zlasti o izkušnjah obeh držav pri premagovanju krize in vzpostavitvi proračunskega ravnotežja. Slovenski predsednik in litovski premier sta se nato udeležila Litovsko-slovenskega poslovnega foruma, kjer sta nagovorila gospodarstvenike obeh držav. Predsednik je v svojem nagovoru izpostavil, da je ravno čas, ko se končuje najtežje obdobje recesije, primeren za iskanje novih priložnosti. Dodal je, da sta Slovenija in Litva v času recesije zabeležili rast trgovinske menjave in drugih oblik gospodarskega sodelovanja, kar daje podlago za nadaljnji razvoj.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval profesorico vilenske univerze dr. Jeleno Konickajo (foto: Tina Kosec/STA)V večernih urah sta predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk obiskala Univerzo v Vilni, kjer sta se srečala z rektorjem prof. dr. Benediktasom Juodko. Predsednik je nato z Redom za zasluge odlikoval profesorico vilenske univerze dr. Jeleno Konickajo za zasluge pri uveljavljanju in poučevanju slovenščine ter slovenske književnosti in kulture v Litvi, krepitev slovensko-litovskih odnosov na področju kulture ter prepoznavnosti Slovenije.
opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani