archived page

Predsednik odlikoval organizatorje akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu

Brdo pri Kranju, 28.9.2010  |  sporočilo za javnost, govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil posvet o nadaljevanju okoljevarstvenih aktivnosti projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu, na katerem so sodelovali organizatorji projekta (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil posvet o nadaljevanju okoljevarstvenih aktivnosti projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu, na katerem so sodelovali organizatorji projekta. Predsednik republike je v uvodu poudaril, da je treba ugotoviti, kakšne dolgoročne učinke ima akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Osrednje vprašanje je po njegovem mnenju strategija ravnanja z odpadki, ki pa ni le stvar vlade, pač pa vseh prebivalcev Slovenije. Kot je dodal, je pri tem pomemben oseben zgled in ozaveščenost.

Predsednik je izpostavil, da je akcija pokazala model mobilizacije civilne družbe. Ob tem je opozoril na nedavne poplave in neprecenljiv prispevek civilne družbe in prostovoljcev pri odpravljanju posledic. Pokazalo se je tudi, da sta problematika divjega odlaganja in poplavljanje povezana, saj so reke ponekod poplavljanje tudi zaradi divjih odlagališč, po poplavah pa so ponekod nastala nova odlagališča. Predsednik je opozoril tudi na možnost izvajanja javnih del pri skrbi za okolje. Dejal je, da mora akcija v prihodnosti rasti v smeri ozaveščanja in nadzora, v smislu opazovanja in poročanja o ravnanju z odpadki.

Predsednik dr. Danilo Türk je v nadaljevanju za izvedbo največjega okoljevarstvenega projekta v zgodovini Slovenije "Očistimo Slovenijo v enem dnevu" odlikoval Društvo Ekologi brez meja z Redom za zasluge.


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka ob podelitvi odlikovanja Red za zasluge Društvu Ekologi brez meja
Brdo pri Kranju, 28. september 2010


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Društvo Ekologi brez meja za izvedbo največjega okoljevarstvenega projekta v zgodovini Slovenije "Očistimo Slovenijo v enem dnevu" (foto: Tina Kosec/STA)Spoštovani odlikovanci,
spoštovana gospa Petra Matos, predsednica Društva Ekologi brez meja,
spoštovani visoki gostje,
spoštovani gospod predsednik državnega zbora,
spoštovana gospa varuhinja človekovih pravic,
spoštovani gospod profesor Dušan Plut, član prvega demokratično izvoljenega Predsedstva Republike Slovenije in nosilec številnih civilnodružbenih iniciativ na področju varstva okolja in razvoja civilne družbe pri nas,

vas še posebej pozdravljam tukaj, ker bi rad skupaj z vsemi drugimi, ki praznujemo, posebej poudaril, da je današnje odlikovanje praznik civilne družbe. Danes nismo tukaj prvenstveno zaradi neke določene akcije ali nekega določenega projekta, ki se bo nadaljeval. Smo tudi zaradi tega in ponosni smo, da je ta projekt, akcija "Očistimo Slovenijo v enem dnevu", tako lepo uspela. Ampak vsi skupaj vemo, da je poleg neposrednih uspehov te akcije enako ali še veliko bolj pomembno to, da se je v Sloveniji zbudila civilna družba. Zbudila se je z močno zavestjo in z inovacijo. Inovacijo, ki je pokazala, na kakšen način se da uporabiti informacijske tehnologije za ustvarjanje nečesa izvirno novega, nečesa, kar nam izboljšuje vpogled v kakovost našega bivanja in kar nam vsem skupaj omogoča, da to kakovost izboljšujemo.

To je izjemno veliko dejanje. Dejanje, ki je pomembno za našo družbo, pa tudi za mednarodno skupnost. Ni presenetljivo, da je uspeh te akcije spodbudil posnemanje v našem bližnjem okolju. Nedavno je bila podobna akcija uspešno izvedena tudi v Romuniji in verjamete mi lahko, da ko bom v začetku novembra gostil v Sloveniji na obisku romunskega predsednika, bova o tem posebej govorila. To je izjemno pomemben način mobiliziranja civilne družbe za izboljšanje kakovosti življenja in o tem moramo v političnem svetu, v Evropi še posebej, razmišljati in iskati nove in nove prijeme.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Društvo Ekologi brez meja za izvedbo največjega okoljevarstvenega projekta v zgodovini Slovenije "Očistimo Slovenijo v enem dnevu" (foto: Tina Kosec/STA)Danes bi rad izkoristil to priložnost, ki jo imam, da govorim tej izbrani skupini aktivistov, ljudi, ki ste tako zelo veliko naredili za razvoj civilne družbe in za varstvo okolja, da bi opozoril še na neko misel. Danes smo imeli v nekoliko ožjem krogu zanimivo razpravo o poteku akcije, o njenih naukih in o nalogah za prihodnje. Ena od pomembnih misli, ki je bila povedana na tem posvetu, je bila, da moramo za naprej premestiti akcent. Če je bil v prvem letu akcije akcent na - kot smo izvedeli tudi iz uradne obrazložitve - načelu Mahatme Gandhija "Bodi sprememba", bi v nadaljevanju moralo biti na načelu "Spodbujaj spremembo pri vseh". Zato bi želel, da so Ekologi brez meja in vse druge civilnodružbene enote, ki se povezujejo v to gibanje, neke vrste skupen družbeni nadzor in skupen družbeni instrument za spodbujanje drugačne prakse vsakogar od nas. Kajti Slovenijo lahko očistimo v enem dnevu samo, če pri tem sodelujemo vsi.

V letošnjem letu smo imeli lep uspeh. Nismo pa sodelovali vsi enako. Bile so občine, kjer je sodelovalo okrog 50 odstotkov ljudi, in bile so druge občine, v katerih je sodelovalo manj kot en odstotek ljudi. Torej, bodimo zadovoljni, ne bodimo nekritični. Kritičnost potrebujemo tudi za naprej in upam, da bo kritičnost, ki je nastala iz letošnje izkušnje, pomagala, da se vzpostavi učinkovit družbeni vpogled. Nadzor je mogoče nekoliko preveč neprijetna beseda. Vpogled vsekakor, verjetno tudi nadzor nad protipravnim, ilegalnim, črnim odlaganjem odpadkov in za drugačno uporabo predelanih surovin. Tu moramo narediti velik premik in rad bi izkoristil priložnost, ko smo zbrani v tako velikem številu, da posebej poudarim naloge za prihodnje, ki bodo v povezovanju vseh nas v učinkovito aktivnost za spremembe.

To je tisto, kar bi želel dodati uradni obrazložitvi odlikovanja. To bi želel povedati ob današnji svečani priložnosti in že sedaj se veselim sodelovanja za naprej. Tisto, kar smo začeli pred letom dni, bomo nadaljevali v prihodnjem letu in v letih, ki še pridejo. Verjamem, da bomo na ta način lahko pomagali k spreminjanju Slovenije na bolje.

Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani