archived page

Predsednik pohvalil razvoj Slovenske vojske v preteklem letu

Ljubljana, 18.4.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner sta predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil dr. Danilu Türku predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske (foto: Stanko Gruden/STA)Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner sta predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Republike Slovenije dr. Danilu Türku predstavila letno poročilo o stanju pripravljenosti Slovenske vojske. Predsednik republike je po predstavitvi poročila v izjavi za javnost dejal, da se je pripravljenost Slovenske vojske v letu 2010 povišala z lanske ocene 3,54 na letošnjo 3,73. Ta rezultat po besedah vrhovnega poveljnika obrambnih sil izkazuje profesionalnost, dobro usposobljenost in dobro delovanje Slovenske vojske v okviru mednarodnih mirovnih operacij.
Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner sta predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil dr. Danilu Türku predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je izpostavil, da se Slovenska vojska še vedno nahaja v zahtevnem procesu profesionalizacije oziroma transformacije in da ji dobri rezultati dajejo ugledno mesto znotraj zavezništva Nato. Predsednik je spomnil, da so se v času gospodarske krize finančna sredstva za razvoj Slovenske vojske zmanjševala in da je vojska v tem času zadovoljivo uresničila usmeritev, da je treba z manj narediti več. Ob tem pa je opozoril, da smo se že približali skrajnim mejam dopustnega varčevanja in da ne moremo računati na stalno povečevanje usposobljenosti vojske, če se bodo sredstva tudi v prihodnje nenehno zmanjševala.
Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner sta predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil dr. Danilu Türku predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je dejal, da se v tem času družba nahaja v stresnem položaju, kar pomeni, da se v takšnem položaju nahaja udi naša vojska. V letu 2010 smo v Slovenski vojski beležili pojav zmanjšanja števila individualnih pritožb in hkratnega povečanja kolektivnih nastopov v obliki sindikalnih pobud. Te tendence je treba opaziti, je opozoril predsednik in dodal, da moramo biti občutljivi in reševati vprašanja, ki se pojavljajo v tem kontekstu. Vrhovni poveljnik je v zaključku poudaril, da je splošno gledano zadovoljen z razvojem in dosežki Slovenske vojske in da bo zaradi zahtevnosti trenutka v prihodnje treba vložiti dodaten napor, da se dosežena raven razvoja ohrani in izboljša, kjer je to mogoče.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani