archived page

Uradni obisk predsednika v Republiki Kazahstan

Astana, 11.11.2009  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Republike Kazahstan Nursultan Nazarbajev (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta prispela na uradni obisk v Republiko Kazahstan. Predsednika med obiskom spremlja močna gospodarska delegacija, v kateri sodeluje 71 predstavnikov slovenskih podjetij. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi se je slovenski predsednik zadržal v pogovoru na štiri oči z gostiteljem, predsednikom Republike Kazahstan Nursultanom Nazarbajevom. Temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Kazahstan in Republike Slovenije pod vodstvom obeh predsednikov. V času pogovorov so predstavniki Slovenije in Kazahstana podpisali sporazume o gospodarskem sodelovanju, o mednarodnih cestnih prevozih potnikov in blaga ter o odpravi vizumov za imetnike diplomatskih potnih listov ter memorandum o sodelovanju med kazahstanskim in slovenskim gospodarskim ministrstvom.

Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Republike Kazahstan Nursultan Nazarbajev (FA BOBO)Kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev je v pogovorih izpostavil uspeh Slovenije kot najbolj razvite države v regiji Jugovzhodne Evrope, ki je tudi že predsedovala Evropski uniji in drugim mednarodnim organizacijam. Predsedniku dr. Danilu Türku se je zahvalil za podporo kazahstanskemu predsedovanju Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) v letu 2010 ter mu predstavil vizijo in dnevni red predsedovanja. Predsednik dr. Danilo Türk je dejal, da imata državi kljub različni velikosti, zgodovini in geografskemu položaju veliko skupnega, saj sta postali samostojni skoraj sočasno, delita pa tudi skrb za prihodnost Evrope in širšega prostora OVSE. Izpostavil je tudi bogate izkušnje Kazahstana na področju različnih varnostnih izzivov sodobnega časa, njegovo članstvo v Šanghajski organizaciji za sodelovanje pa je po predsednikovih besedah koristno za OVSE in druge mednarodne organizacije.

Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Republike Kazahstan Nursultan Nazarbajev (FA BOBO)Predsednika sta se v pogovorih posvetila tudi razvoju dvostranskih odnosov, predvsem krepitvi gospodarskega sodelovanja, ter o razvoju strateškega sodelovanja med Evropsko unijo in Kazahstanom. Kazahstanski predsednik Nazarbajev je poudaril, da so zainteresirani za prihod slovenskih podjetij v Kazahstan, zlasti podjetij s področij farmacevtske, strojne in živilskopredelovalne industrije, informacijskih tehnologij ter gradbeništva, posebej s področja gradnje cest. Kot je pojasnil, si želijo, da bi Slovenija sodelovala pri uresničitvi strategije industrializacije Kazahstana do leta 2020. Predsednik dr. Danilo Türk je poudaril, da je Kazahstan raznovrstno in hitro razvijajoče se gospodarstvo. Izrazil je interes Slovenije za kazahstanske surovine, kot so energenti, kovine in usnje. Izpostavil pa je tudi možnosti na področju obnovljivih virov energije, kot je razvoj hidroelektrarn.

Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Republike Kazahstan Nursultan Nazarbajev (FA BOBO)Predsednik Nazarbajev je izrazil tudi interes Kazahstana za luko Koper in za transport blaga preko Slovenije. Izpostavil je še razvoj turizma, ki bi omogočil, da bi se ljudje iz obeh držav medsebojno spoznali, saj je po njegovih besedah Kazahstan za številne Evropejce še vedno neodkrita dežela. Tudi predsednik Türk je poudaril pomen razvoja turizma in kulturnega sodelovanja. Zavzel se je za to, da bi v Evropi izvedeli več o bogati kulturni dediščini Kazahstana, tudi sam pa je poudaril, da turizem ljudem omogoča, da se spoznajo ter razvijajo poslovno in drugo sodelovanje.

V delegaciji Republike Slovenije sodeluje tudi minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, ki se je med obiskom srečal z zunanjim ministrom Kazahstana Kanatom Saudabajevom, s katerim se je pogovarjal predvsem o vprašanjih OVSE.

Predsednik dr. Danilo Türk je popoldan položil cvetje k Spomeniku branilcev domovine.

Predsednik Republike Kazahstan Nursultan Nazarbajev in predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk sta se udeležila  Kazahstansko–slovenskega poslovnega foruma (FA BOBO)Nato sta se s kazahstanskim predsednikom vlade Karimom Masimovom udeležila Kazahstansko–slovenskega poslovnega foruma, kjer sta nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav. Premier Masimov je izpostavil strateški legi Slovenije v Evropi in Kazahstana kot vstopne točke za Srednjo Azijo, Kitajsko, pa tudi Rusijo. Podprl je sodelovanje slovenskih podjetij pri projetkih izgradnje cestne in železniške infrastrukture v Kazahstanu. Predsednik Türk pa je pozval k dokončanju pogovorov o sklenitvi sporazumov med Slovenijo in Kazahstanom o izogibanju dvojne obdavčitve in o medsebojni zaščiti investicij. Naštel pa je tudi možnosti za sodelovanje na področjih hidroenergije, farmacevstske industrije, živilskopredelovalne industrije, telekomunikacij in informacijske tehnologije.

Slovenija in Kazahstan sta sklenila sporazume o gospodarskem sodelovanju, o mednarodnih cestnih prevozih potnikov in blaga ter o odpravi vizumov za imetnike diplomatskih potnih listov ter memorandum o sodelovanju med gospodarskima ministrstvoma obeh držav (FA BOBO)Predsednik dr. Danilo Türk je nadaljeval obisk s srečanjem s kazahstanskim predsednikom vlade Karimom Masimovom, s katerim sta največ časa namenila pogovoru o gospodarskem sodelovanju med državama ter nadaljevanju pogovorov o sklenitvi gospodarskih sporazumov med državama. Zatem se je srečal tudi s predsednikom Senata parlamenta Republike Kazahstan Kasimom Tokajevom, s katerim sta govorila predvsem o bližajočem se kazahstanskem predsedovanju OVSE.

Popoldan se je predsednik Kazahstana Nazarbajev vnovič sestal s predsednikom Türkom in mu v Palači neodvisnosti predstavil maketo v merilu 1:600 in načrt razvoja glavnega mesta Astane do leta 2030. Nato sta si skupaj ogledala Piramido miru in harmonije.

Drugi dan uradnega obiska v Republiki Kazahstan je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk na Akademiji državne uprave pri predsedniku Republike Kazahstan predaval na temo "The Evolving Role of OSCE: From Helsinki to Astana".

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani