archived page

Slovenski in hrvaški predsednik odprla nov most med državama

Rogatec, Hum na Sotli, 2.10.2010  |  sporočilo za javnost, govor


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Hrvaške dr. Ivo Josipović sta odprla nov most na Sotli, ki povezuje slovenski Rogatec in hrvaški Hum na Sotli (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Hrvaške dr. Ivo Josipović sta odprla nov most na Sotli, ki povezuje slovenski Rogatec in hrvaški Hum na Sotli.

Predsednika sta se srečala na sredini mostu, kjer poteka mejna črta med državama, in s slovesnim rezanjem traku uradno predala novozgrajeni most v uporabo.

Most bo hrvaška družba Vetropack Straža, ki se ukvarja s proizvodnjo steklene embalaže, uporabljala za lažji transport njihovih izdelkov do skladišč na slovenski strani meje. Slovenski in hrvaški predsednik sta si zatem ogledala skladišče končnih izdelkov in proizvodnjo v steklarni.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Hrvaške dr. Ivo Josipović sta odprla nov most na Sotli, ki povezuje slovenski Rogatec in hrvaški Hum na Sotli (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik dr. Ivo Josipović je v izjavi za medije dejal, da smo bili danes priče odprtju novega mostu. Poudaril je, da mostovi povezujejo. Povezujejo Hrvaško in Slovenijo, dve prijateljski državi, obenem pa omogočajo ljudem, da lažje prehajajo meje.

Izrazil je zadovoljstvo nad odprtjem mostu in dodal, da bo to dejanje vplivalo tudi na tukajšnje gospodarstvo. Steklarno v Humu na Sotli je izpostavil kot primer tovarne, ki je tudi v času gospodarske krize ambiciozna in uspešna.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Hrvaške dr. Ivo Josipović sta si ogledala skladišče končnih izdelkov in proizvodnjo v družbi Vetropack Straža (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik dr. Danilo Türk pa je današnji dogodek opisal kot globoko simboličen, saj se s tem končuje faza sodelovanja, v kateri sta morali državi odpreti nekatere mostove, ki še niso bili odprti. Izpostavil je, da gre za zadnji most v tej seriji, ki kaže, da sta državi resnično naredili velik korak naprej in da sta vzpostavljena novo zaupanje in nova intenzivnost sodelovanja.

Predsednik je poudaril, da je sedaj nastopila faza sodelovanja, v kateri bo še pomembneje, da vladni organi v obeh državah pospešijo koordinacijo znotraj vlade in čim boljše sodelovanje z občinami, da bi čim hitreje reševali probleme ob meji. Ne gre samo za primere, kot je današnji, je dejal predsednik in kot primer navedel urejanje vodnih gospodarstev, na kar so nas opozorile nedavne poplave. Dodal je, da je ta zelo praktična faza sodelovanja med državama mogoča, ker obstaja dobro medsebojno zaupanje.

Slovenski in hrvaški predsednik sta se v nadaljevanju udeležila slovesnosti ob 150. obletnici družbe Vetropack Straža in steklarstva v Humu na Sotli.


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na slovesnosti ob 150. obletnici proizvodnje stekla v Humu na Sotli
Hum na Sotli, 2. oktober 2010


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 150. obletnici družbe Vetropack Straža in steklarstva v Humu na Sotli (foto: Tina Kosec/STA)Spoštovani zbrani,
spoštovani gospod predsednik dr. Ivo Josipović,

najprej mi dovolite, da se tudi sam pridružim čestitkam ob tem pomembnem jubileju, 150. obletnici vaše tovarne in vaše proizvodnje, ter ob lepih poslovnih rezultatih, ki jih imate ta čas. Rad bi povedal, da je današnja slovesnost polna raznovrstne simbolike.

Najprej, ne smemo podcenjevati, nasprotno, znati moramo ceniti simboliko proizvodnje stekla in vsega, kar to prinaša naši skupni identiteti. V svojem življenju sem imel veliko obiskov v tujini, kot predsednik republike in tudi prej. Kadar so me vprašali, iz katerega dela Evrope prihajam, sem vedno pojasnil, da prihajam iz dela Evrope, kjer je eden od elementov identitete proizvodnja stekla, v različnih vrstah te proizvodnje - od proizvodnje kristala, ki je doma tu nedaleč, do proizvodnje steklene embalaže, ki je doma tukaj.

Ko danes gledamo rezultate, ne smemo mimo dejstva, da se sproti, vsak dan tu proizvaja 11 različnih proizvodov na enajstih proizvodnih linijah. Kot mi je povedal generalni direktor družbe Dragutin Špiljak, je v celotnem razvoju vaše tovarne nastalo 450 različnih projektov, različnih vrst embalaže. To je lep dosežek. To je dosežek, ki nekaj prispeva k naši industrijski identiteti in k industrijski identiteti tega dela Evrope. To moramo vedeti na obeh straneh meje in to moramo znati ceniti. In danes smo tu, da to povemo.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 150. obletnici družbe Vetropack Straža in steklarstva v Humu na Sotli (foto: Tina Kosec/STA)Ravno tako moramo znati ceniti neko drugo simboliko - simboliko našega medsebojnega sodelovanja, ki mora temeljiti na medsebojnem spoštovanju in medsebojnem zaupanju in ki mora biti praktično. Ko sva se s predsednikom Josipovićem srečala prvič, odkar je postal predsednik, mi je povedal, da bi rad v svojem mandatu čim prej naredil naše sodelovanje takšno, da praktično pomaga, da pomaga ljudem ob meji. In dogovorila sva se, da bova vse priložnosti, ki se bodo pojavile, izkoristila za to, da skupaj demonstrirava privrženost sodelovanju, ki rešuje praktične probleme ljudi ob meji.

Danes sem zelo zadovoljen, da imava tako priložnost in da lahko tudi povem, da je to eden zadnjih problemov te vrste, ko je treba zgraditi mostove, zato da rešimo neko sodelovanje, ki to nujno potrebuje in kjer smo bili do sedaj v zaostanku. Sedaj gremo naprej in iz te simbolike sodelovanja, ki smo jo že razvili, lahko razvijemo še nove rezultate.

Danes bi rad poudaril, da imam občutek - mogoče lahko rečem, da je to že tudi ocena -, da smo v zadnjem obdobju, v tem letu dni in zlasti v času, odkar je dr. Ivo Josipović predsednik Republike Hrvaške, dosegli takšno stopnjo medsebojnega zaupanja in spoštovanja, da lahko resnično na novo ocenimo naše odnose in da ugotovimo, da pri reševanju praktičnih vprašanj pravzaprav ni več najtežji del komunikacija med organi Slovenije in organi Hrvaške, ampak da moramo storiti vsak na svojem ozemlju več za čim boljšo koordinacijo naših vladnih resorjev, za čim boljše povezovanje med občinami in vlado in za to, da bosta oba naša sistema delovala učinkovito na eni in drugi strani, kajti ta učinkovitost je nujen pogoj za uspešno sodelovanje preko meje.

Predlagam vam, da razmislite o tem. Želel bi, da na naši poti naprej ni preveč zaostankov, da ne bi bilo preveč ovir in da bi dejansko okrepili učinkovitost našega dela doma, zato da bi lahko čim bolje sodelovali preko meje.

In končno, danes sem tu zato, ker bi si rad ogledal te kraje ob meji. Danes sem prvič tukaj v Humu ob Sotli. Veseli me, da sem med vami in da ste me sprejeli kot del vašega lastnega praznovanja. Temu praznovanju se pridružujem z občutkom, da delimo isto kulturno in industrijsko identiteto, da bomo imeli v nadaljevanju te slovesnosti še nekaj kulturnega programa in da vam bom lahko, tako kot drugi gosti, zaželel še veliko uspeha in veliko odličnih rezultatov v prihodnje. Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani