archived page

Zeleni Jurij predsedniku republike prinesel pomlad

Ljubljana, 26.4.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk je tradicionalno sprejel Zelenega Jurija ter glasbenike in plesalce iz Bele Krajine in sosednje Hrvaške (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je že tradicionalno sprejel Zelenega Jurija iz Bele Krajine. Zelenega Jurija so spremljali člani Folklorne skupine Osnovne šole Loka Črnomelj, podružnica Adlešiči, ki so predsedniku republike zapeli in zaplesali. Članica folkorne skupine je v skladu s starodavnim slovenskim običajem predsedniku predala brezovo vejico z besedami: "Iz Bele Krajine vam v belo Ljubljano z Zelenim Jurijem prinašamo to zeleno vejico in z njo pomlad. Shranite jo do naslednjega Jurjevega in naj vam bo vse leto srečno in uspešno." Nato so ob ljudski glasbi nastopili še člani Folklorne skupine Turopolje iz Velike Gorice na Hrvaškem in tamburaši Folklorne skupine Kulturno-umetniškega društva Božo Račič iz Adlešič.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je tradicionalno sprejel Zelenega Jurija ter glasbenike in plesalce iz Bele Krajine in sosednje Hrvaške (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Türk se je zahvalil za lep pevski in folklorni nastop ter predvsem za sporočilo Zelenega Jurija. Izpostavil je, da rituali pomladi spadajo med najstarejša človeška praznovanja. Izražajo optimizem, dejstvo, da prihaja nov čas in da se življenje izboljšuje, če se še ni izboljšalo, pa upanje, da se bo. Takšna so po besedah predsednika tudi vsakoletna sporočila Zelenega Jurija, ki jih gojimo v odnosih med Slovenijo in Hrvaško. Ta sporočila v zadnjih letih dajejo dobre rezultate in čeprav so se odnosi med državama izboljšali, je predsednik poudaril, da si moramo še naprej z enako skrbnostjo in vnemo prizadevati, da bomo te odnose razvili na raven, kakršno zaslužijo glede na dolgo zgodovino našega skupnega bivanja. Nismo še opravili vseh nalog, delo nas še čaka, je dejal predsednik in dodal, da moramo to delo opraviti v dobro ljudi ob meji, prebivalcev obeh držav in vse Evrope. Predsednik je obljubil, da se bo tudi sam po svojih močeh potrudil, da bodo slovensko-hrvaški odnosi še naprej napredovali.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je tradicionalno sprejel Zelenega Jurija ter glasbenike in plesalce iz Bele Krajine in sosednje Hrvaške (foto: Stanko Gruden/STA)
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani