archived page

Odziv predsednika na neuradne izide referenduma

Ljubljana, 6.6.2010  |  izjava


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Odziv predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na neuradne izide referenduma o zakonu o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške
Ljubljana, 6. junij 2010


Lepo pozdravljeni!

Z današnjo referendumsko odločitvijo je bil storjen pomemben politični korak naprej v reševanju mejnega spora med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško. S to odločitvijo je Slovenija potrdila svojo privrženost arbitraži kot dobremu, v naših razmerah najboljšemu načinu za mirno rešitev tega spora. Ta privrženost je tu in politična odločitev je tu. Ta politična odločitev je legitimna in dokončna.

Že jutri pa nas čaka nova faza. Čaka nas priprava argumentov, ki jih bomo predložili arbitraži, in z njihovo pomočjo dosegli pravično rešitev - tako, ki bo v celoti izpolnila pričakovanja in interese slovenske države. To delo bo potekalo na podlagi argumentov prava in pravičnosti in brez slehernih izsiljevanj.

Potrebovali bomo samozavest. Slovenija ni prvič v položaju, ko je morala premagati določene negotovosti in stopiti pred arbitražo. V preteklosti nam je že uspelo - z argumenti, na podlagi prava in pravičnosti. Uspelo nam bo tudi tokrat, zato pozivam vse, ki lahko pripsevajo resnične argumente, dobro pravno podlago, skrbno premišljene dejanske informacije, da to storijo in da v okviru teh priprav naredimo nadaljnje korake.

In čisto na koncu: rad bi se zahvalil vsem državljankam in državljanom, ki so danes z dobro udeležbo na referendumu pokazali svojo privrženost demokratičnemu odločanju in na ta način sprejeli dokončno politično odločitev o načinu reševanja mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško.

Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani