archived page

Letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske

Ljubljana, 23.4.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Minister za obrambo Aleš Hojs in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič sta predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil dr. Danilu Türku predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske (foto: Tina Kosec/STA)Minister za obrambo Aleš Hojs in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič sta predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil dr. Danilu Türku predstavila letno poročilo o stanju pripravljenosti Slovenske vojske. Po predstavitvi poročila je predsednik republike v izjavi za javnost dejal, da je njegova ocena na podlagi poročila in pogovora pozitivna in da je stanje usposobljenosti Slovenske vojske napredovalo, kljub zmanjševanju sredstev za delo Slovenske vojske v preteklih letih.

Predsednik je dejal, da se z obrambnim ministrom in načelnikom generalštaba ni pogovarjal samo o tehničnih vidikih poročanja, ampak so se posvetili tudi razmisleku o stanju in perspektivi Slovenske vojske, ki je v dveh desetletjih samostojne države doživela številne transformacije. Predsednik je poudaril, da mora vojska pri svojem razvoju skrbeti za čim višjo raven kakovosti, kar poleg profesionalnosti v vojaško-tehničnem smislu pomeni tudi čim višjo etičnost in stopnjo domoljubja. Poleg vrednot je po besedah predsednika pomembna tudi dobra povezanost vojske s civilnim okoljem, v tej celoti odnosov pa je treba reševati tudi čisto človeške potrebe pripadnikov vojske.
Minister za obrambo Aleš Hojs in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič sta predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil dr. Danilu Türku predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske (foto: Tina Kosec/STA)Sogovorniki so obravnavali tudi izkušnje z mednarodnimi mirovnimi in drugimi operacijami in misijami, v katerih sodeluje Slovenska vojska. Strinjali so se, da je Slovenska vojska pridobila pomembne izkušnje v tem pogledu, ki jih je treba sistematično razvijati in v prihodnje skrbeti za takšno sodelovanje, ki bo zagotovilo ustrezno specializacijo in koncentracijo prisotnosti. Prisotnost slovenskega kontingenta v Afganistanu se bo predvidoma zmanjševala sukcesivno, v okviru politike in prakse, ki bo privedla do končanja operacije pod mandatom OZN in jo bo v letu 2014 nadomestila z novim modelom sodelovanja različnih dejavnikov mednarodne skupnosti z Afganistanom.
Minister za obrambo Aleš Hojs in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič sta predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil dr. Danilu Türku predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik se je z ministrom Hojsom in načelnikom Božičem pogovarjal tudi o razvoju konceptov in zakonodaje, ki bi v prihodnje poudarili in bolje razvili vidik nacionalne obrambe in obrambne usposobljenosti prebivalcev Slovenije. Predsednik je opozoril, da v tem pogledu, odkar imamo profesionalno vojsko, nismo napredovali. Poudaril je, da obrambna kultura in obrambna usposobljenost zadevata celotno družbo, veliko pa se po njegovih besedah pričakuje od strateške rezerve kot veznega člena med profesionalno vojsko in družbeno skupnostjo, usposobljeno za obrambo.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani