archived page

Predsednik republike uradni obisk v Latinski Ameriki sklenil s srečanjem z venezuelskim predsednikom Chavezom

Caracas, 4.4.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je uradni obisk v državah Latinske Amerike v Caracasu sklenil s srečanjem s predsednikom Bolivarske republike Venezuele Hugom Chavezom.

Pogovori med slovenskim in venezuelskim predsednikom so bili posvečeni trem skupinam vprašanj. Predsednik dr. Danilo Türk je venezuelskemu sogovorniku podrobno predstavil zasnovo sestanka na majskem vrhu EU–Latinska Amerika in Karibi ter osrednji temi tega vrha. Predsednika sta tako razpravljala o različnih poteh zagotavljanja socialne kohezivnosti in napredku, ki je bil na tem področju dosežen v Latinski Ameriki v preteklih letih. V celotni regiji se čutijo pozitivni učinki visoke gospodarske rasti, vendar pa je po besedah predsednika Türka razvoj neenakomeren. V Venezueli obstajajo tudi velike potrebe po krepitvi izobraževalnega sistema, zdravstvenih služb in drugih storitev. Prav tako je država zainteresirana za mednarodno sodelovanje na teh področjih, saj ima na voljo finančna sredstva od odprodaje nafte. Venezuela je zainteresirana za sodelovanje z vsemi državami Evropske unije, tudi s Slovenijo.

Klikni za povečavoPredsednika sta govorila tudi o problemih globalnega segrevanja in o energetskih strategijah, ki so povezane s tem. Venezuelske zaloge nafte sicer spadajo med največje na svetu, vendar pa je Venezuela zainteresirana tudi za obnovljive vire energije. Predsednik Hugo Chavez je zagotovil, da bo sodeloval na vrhu v Limi ter pripravil konstruktiven pristop k vprašanjem, ki bodo obravnavana na vrhu.

Predsednik Republike Slovenije in predsednik Bolivarske republike Venezuele sta se pogovarjala tudi o možnostih sodelovanja med Slovenijo in Venezuelo v prihodnje. "Venezuela ceni prispevek Slovenije v okviru Evropske unije in spoštuje dosežke Slovenije v ekonomskem in socialnem razvoju. Zainteresirana je za sodelovanje slovenskih podjetij pri razvoju srednjega in drobnega gospodarstva, predelovalne industrije ter trgovinske mreže," je po srečanju s Hugom Chavezom pojasnil slovenski predsednik.

Klikni za povečavoPredsednik Chavez je slovenskega predsednika obvestil o svojih pogledih na vprašanja miru in varnosti v Latinski Ameriki ter posebej v Andih. Nedavna kriza ob incidentu med Kolumbijo in Ekvadorjem je sicer končana, vendar pa, kot je na skupni novinarski konferenci povedal venezuelski predsednik, vzroki nestabilnosti še niso odpravljeni. Predsednik Chavez je med drugim zagotovil, da se bo zavzemal za poglabljanje stabilizacije, o čemer so se voditelji držav Latinske Amerike dogovorili na vrhu skupine Rio v začetku marca v Santo Domingu. Predsednik republike dr. Danilo Türk je pohvalil naglico, s katero so voditelji dosegli ta sporazum. Poudaril je, da ga ohrabrujejo zagotovila o konstruktivnem ravnanju v prihodnje, ki sta jih v zadnjih dneh tudi v pogovorih z njim ponovila kolumbijski predsednik Alvaro Uribe ter venezuelski predsednik Hugo Chavez.

Klikni za povečavoSlovenski in venezuelski predsednik sta se dotaknila tudi sedanjih naporov za osvoboditev kolumbijske in francoske državljanke Ingrid Betancourt. "Ponovno apeliram na vse, ki so povezani z ugrabitvijo Ingrid Betancourt, da sodelujejo v tej izključno humanitarni misiji," je na novinarski konferenci v Caracasu poudaril slovenski predsednik. Venezuelski predsednik Chavez je zagotovil sodelovanje pri teh naporih in dejal, da bo to potekalo diskretno.

Predsednik Republike Slovenije se je v okviru uradnega obiska v Latinski Ameriki v zadnjih dneh srečal s predsedniki Peruja, Brazilije, Kolumbije in Venezuele. Izhodišče obiska je bil vrh EU–Latinska Amerika in Karibi, ki bo maja potekal v Limi. S predsedniki omenjenih latinskoameriških držav je tako največ pozornosti namenil pripravam na vrh, oceni sedanjih oblik sodelovanje med EU in državami Latinske Amerike ter vprašanjem, ki so predmet priprav sklepnega dokumenta vrha, s poudarkom na vprašanjih boja proti revščini ter podnebnih sprememb. Predsedniki so govorili tudi o dvostranskem sodelovanju ter aktualnih mednarodnih vprašanjih.

Klikni za povečavo
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani