archived page

Uradni obisk predsednika Republike Madžarske

Brdo pri Kranju, 8.10.2009  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Madžarske Lászla Sólyoma (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Madžarske Lászla Sólyoma, ki je prispel v Slovenijo na dvodnevni uradni obisk. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika zadržala v krajšem pogovoru na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Madžarske pod vodstvom obeh predsednikov.

Slovenski predsednik je uvodoma izpostavil prijateljske odnose med dvema sosednjima državama in dodal, da je to želel izraziti tudi z lanskim obiskom v Budimpešti, ki je bil njegov prvi uradni obisk v tujini. Poudaril je, da imata državi odlično blagovno menjavo, ki se je sicer zaradi gospodarske krize v zadnjem času nekoliko zmanjšala, vendar je izrazil pričakovanje, da je ta pojav le začasen in da bo menjava med državama kmalu spet zrasla na raven 1,5 milijarde evrov letno.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Madžarske Lászla Sólyoma (FA BOBO)Tudi madžarski predsednik je odnose med državama označil kot zelo dobre, ob tem pa je menil, da bi morali okrepiti tudi odnose na civilni ravni, saj kljub sosedstvu prebivalci obeh držav zelo malo vedo drug o drugem. Upad blagovne menjave za 25 odstotkov je po njegovem mnenju tudi posledica hitre rasti v preteklosti, kljub temu pa se je treba usmeriti v vnovičen dvig menjave. Dejal je, da kljub recesiji obstajajo velika madžarska podjetja z interesom za investiranje v Sloveniji.

Predsednika sta se na področju gospodarskega sodelovanja dotaknila tudi vprašanja energetske varnosti, predvsem izgradnje plinovodov Južni tok in Nabucco ter elektroenergetskih povezav. Predsednik Türk je izpostavil vključevanje teh projektov v širšo evropsko sliko, predsednik Sólyom pa je poudaril pomen sodelovanja novih članic Evropske unije na področjih izgradnje železniške, cestne in energetske infrastrukture.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Madžarske Lászla Sólyoma (FA BOBO)Slovenski in madžarski predsednik sta spregovorila tudi o kulturnem sodelovanju med državama. Predsednik dr. Danilo Türk je dejal, da sta del kulturne komunikacije med državama tudi madžarska manjšina v Sloveniji in slovenska manjšina na Madžarskem. Izrazil je željo, da bi na Madžarskem pri reševanju nekaterih vprašanj slovenske manjšine nadaljevali z večjo intenzivnostjo, posebej financiranje slovenske narodne skupnosti, ki ni na pričakovani ravni, ter izboljšanje pogojev za pouk slovenščine v madžarskih šolah.

Slovenski predsednik se je zavzel za obravnavo manjšinskih vprašanj v kontekstu sodelovanja in izboljšanja. Pri tem se je navezal na skupne projekte za pomoč obema manjšinama v okviru evropske pobude Interreg. Poudaril pa je tudi pomen infrastrukturnih povezav znotraj območja, kjer živi slovenska manjšina, ter izrazil željo, da bi pri izgradnji ceste Verica - Gornji Senik napredovali z večjo energijo.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Madžarske Lászla Sólyoma (FA BOBO)Predsednik László Sólyom je izrekel svojo podporo gradnji ceste Verica - Gornji Senik in dodatnemu financiranju šol s slovenskim poukom. Dodal je, da je enako pomembna tudi železniška povezava, saj obe manjšini živita na gospodarsko šibkejših območjih, zato bosta obstali samo, če bodo obstajale možnosti za gospodarski razvoj in nova delovna mesta.

Tudi sam se je strinjal, da sta manjšini tisti del družbe, ki povezuje obe državi. Poudaril pa je tudi pomen priznavanja kolektivnih pravic manjšine, kar je za Madžarsko zelo pomembno, saj velik del Madžarov živi izven meja matične države. Tudi slovenski predsednik je menil, da je to načelo pomembna platforma, ki omogoča bolj sproščeno, praktično in nepolitično iskanje rešitev. Madžarski predsednik se je zavzel tudi za bolj intenzivno ukvarjanje Evropske unije z manjšinskimi vprašanji.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Madžarske Lászla Sólyoma (FA BOBO)Oba predsednika sta glede reševanja manjšinskih vprašanj izrazila velika pričakovanja od napovedanega sestanka slovensko-madžarske mešane komisije za uresničevanje bilateralnega sporazuma o varstvu manjšin ter skupne seje vlad Republike Slovenije in Republike Madžarske.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani