archived page

Odprtje nove stavbe Doma upokojencev Idrija

Idrija, 23.10.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl novo stavbo Doma upokojencev Idrija – Enota Idrija (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja nove stavbe Doma upokojencev Idrija – Enota Idrija, ki je bila zgrajena na podlagi javno-zasebnega partnerstva med domom upokojencev in idrijskim koncernom Kolektor Group.

Predsednik je v nagovoru dejal, da je to javno-zasebno partnerstvo primer dobre prakse, ki bo zagotovila dobre pogoje za obstoj doma upokojencev ter odlične pogoje za oskrbo in varstvo starejših. Odločitev idrijskega koncerna temelji na njegovi zavezi, da bo pomagal okolju, v katerem živijo njegovi delavci, in zagotovil mirno in brezskrbno prihodnost tudi svojim nekdanjim delavcem. Takih primerov javno-zasebnega partnerstva si po besedah predsednika v Sloveniji želimo še več.

Partnerstvo med Kolektorjem in Domom upokojencev Idrija je tudi zgled za dobro reševanje lokalnih problemov socialnega varstva s pomočjo gospodarskih družb, je dejal predsednik. V domu so zaposleni prebivalci Idrije in Cerknega, pa tudi drugih slovenskih krajev. Predsednik je izpostavil, da so ta delovna mesta zanesljiva, saj ima to okolje ustrezno razvito gospodarstvo, ki poleg poslovnih rezultatov skrbi tudi za okolje. Dodal je, da se vlagatelji zavedajo, da dom za starejše ni dobičkonosen in da njegov pomen daleč presega le gospodarske učinke.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl novo stavbo Doma upokojencev Idrija – Enota Idrija (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je pohvalil dobro sodelovanje doma z drugimi lokalnimi ustanovami s področja šolstva in zdravstva, Centrom za socialno delo, varstveno-delovnim centrom ter drugimi institucijami, ki skrbijo za ljudi v stiski. Omenil je tudi dobro razvit program samopomoči, v katerega se vključuje veliko dobro usposobljenih prostovoljcev, ki organizirajo in vodijo različne aktivnosti, namenjene oskrbovancem in stanovalcem doma.

"Na vsaka štiri leta se povprečna starost naših državljanov poveča za eno leto, kar nedvomno lahko ocenimo kot civilizacijsko pridobitev in kot rezultat dobrega socialnega in zdravstvenega varstva. Naše prebivalstvo se bo še naprej staralo, zato je naša obveza, da temu dejstvu prilagodimo delo različnih institucij in organizacij civilne družbe," je poudaril predsednik Türk.

Predsednik je dodal, da vsi veliko pričakujemo od nacionalnega programa varstva starejših, ki bi moral predstaviti cilje in strategijo na tem področju. Nadvse pomembno je po njegovem mnenju tudi sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi in varstvu, ki bo lahko na sistematičen način uredil mnoga vprašanja, ki so povezana s posebnim varstvom ter nego starejših in invalidov.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani