archived page

Predsednik Türk na svetovnem nogometnem prvenstvu

Johannesburg, 18.6.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal tabor slovenske nogometne reprezentance v johannesburškem Hyde Parku, kjer deluje slovenska hiša (foto: Leon Rosa/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je na povabilo vodstva slovenske nogometne reprezentance obiskal Johannesburg, kjer si bo ogledal srečanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike na svetovnem prvenstvu v nogometu v Južni Afriki.

Predsednik Türk je ob prihodu obiskal tabor slovenske nogometne reprezentance v johannesburškem Hyde Parku, kjer deluje slovenska hiša. Predsednik je ob tej priložnosti nagovoril udeležence dogodka "Slovenija - Vrata v Evropo" (Slovenia - Gateway to Europe) v organizaciji Slovenske turistične organizacije, Nogometne zveze Slovenije in častnega konzula Republike Slovenije v Republiki Južni Afriki dr. Dirka Prieurja du Plessisa. Dogodek je namenjen predstavitvi Slovenije kot turistične destinacije, njenih športnih dosežkov in poslovnih priložnosti v Sloveniji.

Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal srečanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike na svetovnem prvenstvu v nogometu v Južni Afriki (foto: AFLO/STA)Predsednik je v svojem nagovoru dejal, da je nogometno prvenstvo v Južni Afriki vzpodbudilo veliko pozitivne energije po vsem svetu. Nogomet je označil kot zelo demokratično igro, saj je dostopna vsem in ne zahteva veliko investicij ali denarja, zahteva pa srčnost, poštenost in vse najboljše športne lastnosti. Dodal je, da gre za timski šport, ki združuje. Predsednik Türk je poudaril, da Južna Afrika med vsemi svetovnimi lokacijami verjetno najbolje simbolizira pomen združevanja ljudi v političnem, kulturnem, pa tudi športnem smislu.

Predsednik se je zatem srečal s slovenskimi nogometaši, ki jim je zaželel uspešno igro ter poudaril, da je danes vsa Slovenija z njimi. Izpostavil je, da so že dosegli zgodovinsko zmago na srečanju z Alžirijo, in izrazil prepričanje, da je pred njimi še veliko uspehov. Dodal je, da bomo šele čez čas dobro razumeli vse razsežnosti njihovih dosežkov.

Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal srečanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike na svetovnem prvenstvu v nogometu v Južni Afriki (foto: AFLO/STA)Pred ogledom nogometnega srečanja med Slovenijo in Zdruežnimi državami Amerike se je predsednik dr. Danilo Türk srečal tudi s predsednikom Mednarodne federacije nogometnih zvez (FIFA) Josephom Blatterjem in predsednikom Združenja evropskih nogometnih zvez (UEFA) Michelom Platinijem.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je imel v Johannesburgu tudi pogovor za televizijo CNBC (Africa Business News).

Predsednik Türk je po srečanju v izjavi za medije dejal, da je bila tekma, ki se je končala z izzidom 2:2, velika drama in velik dosežek slovenskega nogometa in Slovenije. Dejal je, da moramo biti zadovoljni, da imamo odlično reprezentanco, ki lahko še naprej uspešno tekmuje. Izrazil je upanje, da se bo Sloveniji uspelo uvrstiti v osmino finala, in poudaril, da se ne smemo bati Angležev, s katerimi bo slovenska reprezentanca igrala na naslednjem srečanju, saj imamo zelo dobre možnosti. Glejmo naprej z optimizmom in z vero v naše odlične reprezentante, je dodal predsednik dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani