archived page

Predsednik republike sprejel najboljše zlate maturante

Brdo pri Kranju, 27.9.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za zlate maturante, ki so na maturi dosegli vse možne točke (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za zlate maturante, ki so na maturi dosegli vse možne točke. V nagovoru je izpostavil, da svet danes postaja čedalje zahtevnejši, zato je za odprtost v svet potrebnega čedalje več znanja in sposobnosti. Vse, kar je resnično vrednega, je predmet mednarodnih primerjav, je dejal predsednik in dodal, da si Slovenija želi biti med najboljšimi na svetu. Predsednik je najboljšim slovenskim maturantom položil na srce, da so zato pričakovanja glede njihovega nadaljnjega študija, dela ter prispevka k razvoju slovenskega naroda zelo velika.

Predsednik je dejal, da se Evropa čedalje bolj odpira in ponuja čedalje več možnosti za študij, raziskovalno delo in vsakršno drugo vrhunsko delo. Maturante je opozoril, da so del generacije, ki bo lahko uživala prednosti, pa tudi konkurenco, ki prihaja iz razširjenega evropskega prostora. Spomnil je, da je Evropa nekoč že bila enoten intelektualni prostor in da so bili del tega prostora tudi pomembni Slovenci, med katerimi je izpostavil velikega utemeljitelja slovenske narodne kulture Primoža Trubarja. Med današnjimi možnostmi pa je omenil izmenjavo študentov med univerzami Evropske unije v okviru programa Erasmus, ki lahko mladim prinese pomembne izkušnje.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za zlate maturante, ki so na maturi dosegli vse možne točke (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je izpostavil, da bo treba svet, ki postaja vse bolj zahteven in kompliciran, upravljati z veliko raznovrstnih znanj. Zlatim maturantom je dejal, da se od njihove generacije pričakuje, da bo ta znanja razvila in tudi našla rešitve za naprej. Poudaril je, da glede na dosedanje dosežke najboljših maturantov ne dvomi v to, da bodo enako uspešno nadaljevali tudi v prihodnje in s tem še naprej zagotavljali kakovostni razvoj slovenske družbe. Vsem je zaželel, da bi jim bilo njihovo nadaljnje življenje naklonjeno in da bi ga živeli kot polno življenje v vseh pogledih - poklicnem, družinskem in družbenem.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani