archived page

Predsednik na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini

Sarajevo, Potočari, Mostar, Banja Luka, 14.10.2008  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsedujoči Predsedstvu Bosne in Hercegovine dr. Haris Silajdžić (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se danes in jutri mudi na prvem uradnem obisku v Bosni in Hercegovini. Uvodoma ga je z vojaškimi častmi sprejel predsednik Predsedstva Bosne in Hercegovine dr. Haris Silajdžić. Sledil je pogovor predsednika dr. Danila Türka s predsedujočim Predsedstvu Bosne in Hercegovine dr. Harisom Silajdžićem ter članoma predsedstva Željkom Komšićem in Nebojšo Radmanovićem. Predsednik je v pogovoru poudaril, da morata Slovenija ter Bosna in Hercegovina sodelovati kot dve suvereni državi in se zavzel za vzpostavitev rednih srečanj med državama na najvišji ravni. Izpostavil je, da bo potrebno vložiti skupne napore za to, da bi Bosna in Hercegovina v letu 2010 postala kandidatka za članstvo v Evropski uniji. Ob tem je dodal, da do leta 2009 pričakuje uveljavitev olajšav za Bosno in Hercegovino na področju vizumske politike. Predsednika sta izrazila zadovoljstvo nad napredkom pri gradnji srbskega kulturnega središča in pri načrtovanju džamije v Sloveniji. Glede vprašanja vračila deviznih hranilnih vlog nekdanjih varčevalcev podružnice Ljubljanske banke v Sarajevu pa je slovenski predsednik dr. Danilo Türk opozoril na pomen nedavne odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu in na potrebo, da se v skladu s to sodbo čimprej pristopi k nadaljevanju pogajanj v okviru sporazuma o sukcesiji.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je v nadaljevanju srečal s člani kolegija Doma Parlamentarne skupščine Bosne in Hercegovine. V pogovoru je dejal, da prihaja na obisk v času, ko je v Bosni in Hercegovini potrebno vložiti dodatne napore za pospešitev postopka pogajanj za pridobitev statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Ob tem je izpostavil zlasti vlogo parlamentarne skupščine v času rekonstrukcije Bosne in Hercegovine, saj so vse najpomembnejše odločitve stvar parlamentarnih procedur. Poudaril je, da so te procedure sicer kompleksne, vendar se lahko Bosna in Hercegovina zgleduje tudi po primerih iz Evropske unije, kot je na primer Evropski parlament. Predsednik se je udeležil tudi Ekonomskega foruma v organizaciji Zunanjetrgovinske zbornice Bosne in Hercegovine, kjer je nagovoril predstavnike bosanskega gospodarstva. Zatem je odpotoval v Potočare, kjer je položil venec k spominskemu obeležju "Srebrenica – julij 1995" in se vpisal v spominsko knjigo gostov v Spominskem centru v Potočarih. Predsednik dr. Danilo Türk je prvi dan uradnega obiska v Bosni in Hercegovini sklenil s srečanjem s Slovenci, ki živijo in delajo v Bosni in Hercegovini, ter s srečanjem z bivšim članom predsedstva nekdanje Jugoslavije Bogićem Bogičevićem.
Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsedujoči Predsedstvu Bosne in Hercegovine dr. Haris Silajdžić (FA BOBO)
Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsedujoči Predsedstvu Bosne in Hercegovine dr. Haris Silajdžić (FA BOBO)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s kolegijem Doma Parlamentarne skupščine Bosne in Hercegovine (FA BOBO)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je nagovoril udeležence Ekonomskega foruma (FA BOBO)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk si je ogledal Spominski center Potočari in položil venec na spominsko obeležje "Srebrenica – julij 1995" (FA BOBO)
Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.
Drugi dan uradnega obiska se je predsednik republike dr. Danilo Türk v Mostarju srečal s predsednico Federacije Bosne in Hercegovine Borjano Krišto in z županom Mostarja Ljubom Bešlićem ter si ogledal Stari most in staro mestno jedro Mostarja. V Banja Luki pa se je srečal s predsedujočim Svetu ministrov Bosne in Hercegovine dr. Nikolom Špirićem in s predsednikom Republike srbske dr. Rajkom Kuzmanovićem.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsedujočim Svetu ministrov Bosne in Hercegovine dr. Nikolo Špirićem (FA BOBO)

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani