archived page

Nagovor predsednika pred volitvami v državni zbor

Ljubljana, 2.12.2011  |  izjava


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka pred predčasnimi volitvami poslancev Državnega zbora Republike Slovenije
Ljubljana, 2. december 2011


Spoštovane državljanke in državljani Republike Slovenije,

to nedeljo bomo volili poslanke in poslance Državnega zbora Republike Slovenije. Na tokratne volitve se odpravljamo predčasno, prvič v samostojni Sloveniji. Tudi to govori o posebnih okoliščinah, ki jih označuje globalna gospodarska in finančna kriza, največja po drugi svetovni vojni.

Slovenija krizo občuti zaradi svoje tesne vpetosti v svetovni gospodarski sistem, pa tudi kot posledico lastnih napak in pomanjkljivosti. Prenoviti moramo gospodarske in utrditi socialne temelje naše družbe. Izboljšati moramo raven naše politike ter kultivirati naš javni govor in vse javno delovanje.

Naša pričakovanja pred volitvami so izjemno velika, zato je odgovornost tistih, ki bodo po volitvah prevzeli zakonodajno in izvršno oblast, toliko večja. Pri volitvah pa ne gre samo za oblast, gre predvsem za naše skupno dobro, za skrb za našo gospodarsko moč in socialno povezanost družbe, za spoštovanje prava in pravosodja. Brez vsega tega ni dobre države.

Volitve so v svojem bistvu izbira med različnimi pogledi na sedanjost in različnimi vizijami. V letošnji volilni kampanji so kandidati ponudili različne poglede in raznovrstne alternative. Žal pa s kampanjo ne moremo biti povsem zadovoljni. Vse preveč je bilo osebnih obračunavanj in negativnosti.

Vendar, volivke in volivci v Sloveniji smo že večkrat pokazali, da se odločamo svobodno. Zaupajmo torej v svojo sposobnost. Spremenimo tisto, kar je treba spremeniti, in izboljšajmo tisto, kar je treba izboljšati.

Državljanke in državljani, vabim vas, da v času do volitev razmislimo o izbirah, ki jih imamo pred seboj, in vas pozivam, da se volitev udeležimo v čim večjem številu.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani