archived page

Obisk predsednika v občinah Ljubno, Luče in Solčava

Ljubno ob Savinji, Luče, Solčava, 19.6.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal Fašunovo hišo (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Ljubno ob Savinji, kjer so ga pozdravili župan Franjo Naraločnik in predstavniki Občine Ljubno. Skupaj so obiskali Fašunovo hišo, ki predstavlja enovit tip stegnjenega doma, značilen za prvo polovico 19. stoletja. V Fašunovi hiši se je predsednik seznanil s projekti za razvoj podeželja Zgornje Savinjske doline. Predsednik je nato obiskal še Flosarski muzej, kjer si je ogledal zbirko, ki predstavlja življenje flosarjev oz. splavarjev skozi 500-letno zgodovino.

Predsednik je ob obisku Fašunove hiše dejal, da je že tretjič na obisku v Občini Ljubno. Med njegovim prvim obiskom je obiskal družbo KLS Ljubno, ki je v akciji Slovenska gazela prejela nagrado Zlata gazela 2011 za najboljše med hitro rastočimi slovenskimi podjetji, med drugim obiskom pa si je tu ogledal FIS tekmovanje za svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske. Dodal je, da je v občino, ki je znana po dolgoletni splavarski tradiciji, prišel z velikim veseljem, saj ima tudi sam opravljen splavarski izpit.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Flosarski muzej (foto: Tina Kosec/STA)  Predsednik je v svojem nagovoru posebej poudaril pomen razvoja podeželja, kar je še zlasti pomembno v kriznih časih, ne samo zaradi boljše samooskrbe s hrano, ampak tudi zaradi skladnega in trajnostnega razvoja vseh območij Slovenije, boljšega koriščenja našega gozdnega bogastva, dviga kakovosti življenja ter ustvarjanja možnosti za zaposlovanje mladih.

Ob prihodu v Občino Luče je predsednika dr. Danila Türka pozdravil župan Ciril Rosc. Zatem sta se udeležila slovesnega odprtja Čebelarskega centra Luče, kjer je predsednik nagovoril udeležence slovesnosti ter izročil ključ objekta predsedniku Čebelarskega društva Luče.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnega odprtja Čebelarskega centra Luče (foto: Tina Kosec/STA)V svojem nagovoru je predsednik čestital vsem, ki so pomagali pri vzpostavitvi Čebelarskega centra Luče. Čebelarska dejavnost, ki se bo razvila v tem centru, je po njegovih besedah pomembna za vso državo in za zaščito avtohtone slovenske čebelje pasme – kranjske sivke. Predsednik je poudaril, da je čebelarstvo zelo pomembno za naš razvoj, ker ponuja možnosti za zaposlovanje ljudi, ohranja našo bogato čebelarsko tradicijo, pomembno pa je tudi iz okoljevarstvenih razlogov, saj so čebele najobčutljivejši del naravnega ekosistema in pokazatelj njegove ohranjenosti.

Predsednik je izrazil prepričanje, da bo Čebelarski center Luče trajna hrbtenica razvoja čebelarstva v Sloveniji, ter obljubil, da bo tudi sam po svojih močeh še naprej spodbujal čebelarstvo. Predsednik je izrazil zadovoljstvo tudi zaradi velikega števila mladih, ki so se udeležili današnje slovesnosti in se ukvarjajo s čebelarstvom. Vsem skupaj je zaželel veliko dobrih rezultatov na področju čebelarstva in svoj nagovor zaključil s čebelarskim pozdravom "Naj medi!"

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal podjetje Eltras, transportna oprema in trgovina (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je v nadaljevanju obiskal še Solčavo, kjer so ga pozdravili župan Alojz Lipnik in predstavniki Občine Solčava, s katerimi so najprej obiskali turistično kmetijo Govc-Vršnik, kjer si je predsednik ogledal predstavitev krajinskega parka Robanov kot. Nato je predsednik obiskal podjetje Eltras, transportna oprema in trgovina, kjer se je srečal z vodstvom in si ogledal proizvodnjo v podjetju, ter Osnovno šolo Blaža Arniča Luče – podružnično šolo Solčava, kjer si je ogledal krajši kulturni program, v katerem so nastopili otroci iz osnovne šole in vrtca.

Predsednik je v nagovoru šolarjem in učiteljicam izpostavil, da kraji v Zgornji Savinjski dolini spadajo med najlepše kraje v Sloveniji in da tu živijo gostoljubni ljudje. Ker se bo ta teden zaključilo šolsko leto, je šolarjem zaželel veliko uspeha in lepe počitnice. Učiteljicam pa se je zahvalil za njihovo delo ter jih pozval, da pomagajo otrokom, da bodo poleg pridnosti razvili tudi svojo ustvarjalnost.

V zaključku je predsednik obiskal še večnamensko središče za trajnostni razvoj Solčavskega "Center Rinka", kjer si je ogledal stalno razstavo o življenju in naravi Solčavskega z naslovom "Solčavsko – sprehod v naročje Alp", razstavno-prodajni prostor za izdelke s Solčavskega in širšega okolja, občinske prostore in pisarno za podeželski razvojni inkubator, z županom in predstavniki občine pa je imel pogovor o dejavnostih in projektih Občine Solčava.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Osnovno šolo Blaža Arniča Luče – podružnična šola Solčava (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je v izjavi za medije po zaključku obiska povzel teme pogovorov z njegovimi sogovorniki v vseh treh občinah. V Ljubnem ob Savinji so se posvetili predvsem turističnemu razvoju občine, ki z novimi nastanitvenimi kapacitetami in večjo raznovrstnostjo vseh oblik turistične ponudbe napreduje.

V Lučah je bila glavna tema pogovora razvoj čebelarstva, predsednik pa je izrazil upanje, da bo ta zelo prijeten kraj postal tudi zbirališče ljudi in da bo čebelarski center postal eden aktivnejših centrov te vrste.

V Solčavi pa se je predsednik s predstavniki občine pogovarjal o širši problematiki razvoja, prostorskega načrtovanja in zlasti turističnega razvoja, ki je izredno dinamičen. Kot dober primer tega razvoja je predsednik omenil "Center Rinka", ki je bil sofinanciran s pomočjo Norveškega finančnega mehanizma.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal večnamensko središče za trajnostni razvoj Solčavskega "Center Rinka" (foto: Tina Kosec/STA)Ob tem pa je predsednik opozoril, da s tem napredkom nastajajo tudi nove potrebe, kot je dograditev in izboljšava znamenite Solčavske panoramske ceste, ki bi omogočila, da bi se ti kraji čim bolje uveljavili na zemljevidu evropske alpske turistične ponudbe. Da bi to dosegli, bi morali po mnenju predsednika zagotoviti vlaganje v infrastrukturo ter razvijati čim bolj kakovosten turizem, ki ne bo preveč množičen, saj bi lahko množični turizem škodoval lepoti in neokrnjenosti narave vseh treh dolin Solčavskega.

Predsednik je pozitivno ocenil tudi dosedanji razvoj čezmejnega sodelovanja, ki je bil dosežen s pomočjo ceste čez Pavličevo sedlo in ureditvijo odnosov ob meji. Dodal je, da se sam spominja časov, ko je bilo to območje precej bolj zaprto, današnje povezave pa omogočajo povezanost med turizmom na avstrijskem Koroškem, ki je izredno razvit in tudi precej bolj množičen, z bolj butičnim, vendar visokokakovostnim turizmom na slovenski strani meje.

V izjavi za medije je predsednik opozoril tudi na problem zaostankov pri prostorskem načrtovanju v Zgornji Savinjski dolini zaradi dolgotrajnega pridobivanja soglasij na državni ravni, zlasti na področjih kmetijstva in okolja. Izpostavil je, da je vlada izvedla obsežno reorganizacijo ministrstev tudi z namenom, da bi pospešila te postopke, kar po mnenju nekaterih občin že daje prve rezultate. Predsednik je tako svoj današnji obisk izkoristil tudi za vnovičen poziv vladi, da čim prej uspešno zaključi reformo ministrstev in zagotovi hitrejše postopke za izdajo soglasij.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani