archived page

Predsednik na svetovnem vrhu v Rimu o ukrepih za izkoreninjenje lakote

Rim, 16.11.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Svetovnega vrha o varnosti preskrbe s hrano FAO - Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Svetovnega vrha o varnosti preskrbe s hrano Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), kjer ga spremlja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Milan Pogačnik. Predsednik je v svojem nagovoru na plenarnem zasedanju svetovnega vrha poudaril, da je vprašanje varne preskrbe s hrano ena od najpomembnejših globalnih razvojnih prioritet. Spomnil je, da je med razvojnimi cilji novega tisočletja na prvem mestu opredeljeno prav izničenje revščine in lakote. Predsednik je izrazil zaskrbljenost zaradi trenda povečevanja števila lačnih in revnih. Zato je pozval k ustreznim, učinkovitim in hitrim ukrepom, k reformi sistema upravljanja svetovne varnosti preskrbe s hrano ter k okrepitvi FAO in celotnega sistema Združenih narodov.

Da bi dosegli te cilje, sta po predsednikovih besedah potrebna multidisciplinaren pristop in dobro razumevanje prioritet. Poudaril je pomen skladnosti politik in združljivosti ukrepov, ki vplivajo na zagotovitev varne preskrbe s hrano. Najprej bi morali izboljšati ocenjevanje ranljivosti, zgodnje opozarjanje glede približevanja krize s hrano in posledično hitro odzivanje. Poleg tega je potrebno ustvariti socio-ekonomsko okolje za preprečevanje ponovitve s hrano povezanih negotovosti in učinkovite ciljne socialne varne mreže. Najbolj pomembno pa je obrniti trend naraščanja števila lačnih in odpraviti ranljivost določenih prebivalstev, je poudaril predsednik dr. Danilo Türk in dodal, da bi morali nov sistem upravljanja svetovne varnosti preskrbe s hrano vzpostaviti znotraj obtoječih institucij.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Svetovnega vrha o varnosti preskrbe s hrano FAO - Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FA BOBO)Tak sistem bi moral zagotavljati združljivost politik z različnih področij, kot so kmetijstvo, gospodarstvo, okolje in s tem povezane socialne zadeve, saj le tako lahko pričakujemo pozitivne spremembe na vseh področjih. Da bi zadostili potrebam ranljivih prebivalstev, pa mora sistem temeljiti tudi na pridobivanju povratnih informacij. Predsednik je dodal, da bi lahko tak okvir tudi privabil investicije in okrepil produktivnost kmetijske proizvodnje. Poseben poudarek pa je predsednik namenil investicijam v zaščito naravnih virov ter investicijam v izobrazbo, zdravje, dostop do pitne vode in dolgoročno socialno zaščito ranljivih prebivalstev, ki morajo biti vkljčena v oblikovanje omenjenih ukrepov in politik.

V zaključku nagovora je predsednik izpostavil trajnostni razvoj kot osnovno načelo v kmetijstvu in razvoju podeželja. Glavno vlogo pri boju proti lakoti in revščini imajo po njegovih besedah vse tri mednarodne organizacije s sedežem v Rimu - Organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO), Svetovni program za prehrano (WFP) in Mednarodni sklad za razvoj kmetijstva (IFAD). Predsednik je izrazil upanje, da bo konsenz mednarodne skupnosti na svetovnem vrhu v Rimu prispeval k okrepitvi spoznanja, da pravica do hrane spada med osnovne človekove pravice in da je zaščita globalnega okolja pogoj za naše preživetje.

Predsednik dr. Danilo Türk je bil ob robu svetovnega vrha na avdienci pri papežu Benediktu XVI., ki je prav tako nastopil kot govornik na svetovnem vrhu o varnosti preskrbe s hrano. Predsednik se je na kratko srečal tudi z generalnim direktorjem FAO dr. Jacquesom Dioufom, predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom in predsednikom Vlade Italijanske republike Silviom Berlusconijem. V večernih urah pa se bo udeležil še delovne večerje šefov držav, ki jo prireja generalni sekretar Organizacije združenih narodov Ban Ki-moon v okviru priprav na kopenhagenski vrh o podnebnih spremembah. Udeleženci večerje bodo pregledali dosedanji potek pogajanj in naloge pred vrhom v Kopenhagnu.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal predsednikom Vlade Italijanske republike Silviom Berlusconijem (FA BOBO)
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani