archived page

Predsednik in kanadska generalna guvernerka nagovorila slovenske vojake

Ljubljana, 22.10.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in generalna guvernerka Kanade Michaëlle Jean sta se srečala z vojaki Slovenske vojske (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in generalna guvernerka Kanade Michaëlle Jean sta obiskala prvo brigado Slovenske vojske. Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je v nagovoru pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske dejal, da sta Slovenija in Kanada članici zavezništva Nato in Organizacije združenih narodov, obe pa sta tudi privrženi varovanju mednarodnega miru in varnosti, ki je ena najpomembnejših nalog na svetovni ravni. Za njen uspeh je kritičnega pomena udeležba pripadnikov oboroženih sil v mirovnih operacijah, v katerih se je Slovenija že uveljavila kot verodostojen dejavnik.
Predsednik je izpostavil pomen partnerstva z drugimi državami, med katerimi ima posebno mesto Kanada, saj spada med države z najbogatejšimi tradicijami na področju mirovnih operacij. Spomnil je na sodelovanje obeh držav na številnih območjih po svetu, predvsem v Afganistanu. Poudaril je, da je skrb za zagotavljanje varnosti v Afganistanu pomembna naloga, ki pomaga pri vzpostavljanju pogojev za stabilnost države, uveljavitev legitimnih organov oblasti in pogojev za to, da bodo ljudje v Afganistanu lahko živeli v miru in z dobro prihodnostjo.
Pripadnice in pripadnike Slovenske vojske je nagovorila tudi kanadska generalna guvernerka Michaëlle Jean. Kot vrhovna poveljnica kanadske vojske se je zahvalila za izjemen prispevek slovenskih vojakov, ki so sodelovali s kanadskimi četami v Afganistanu. Izpostavila je, da so se borili za to, da bi prebivalci Afganistana zaživeli brez zatiranja. S tem so branili idejo pravične družbe, v kateri imajo vsi posamezniki enake pravice in možnost živeti človeka dostojno življenje. Poudarila je, da so svoje naloge opravljali v istem duhu solidarnosti, z istim občutkom za dolžnost in z enako predanostjo kot kanadski vojaki, za kar se je vnovič zahvalila njim in njihovim družinam.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in generalna guvernerka Kanade Michaëlle Jean sta obiskala Inštitut Republike Slovenije za rehabilitacijo (FA BOBO)Slovenski predsednik in kanadska generalna guvernerka sta popoldne obiskala Inštitut Republike Slovenije za rehabilitacijo, kjer sta se srečala s palestinskimi otroki, žrtvami nedavnih spopadov na območju Gaze, ki so utrpeli težke fizične poškodbe in invalidnost. Predstavniki inštituta so jima predstavili potek rehabilitacije, ki bo otroke usposobila za boljše gibanje ter jim omogočila, da bodo lahko lažje poskrbeli zase in čimprej zaživeli čimbolj normalno življenje.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani