archived page

Predsednik odprl 20. ljubljanski pohištveni sejem

Ljubljana, 3.11.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je podjetju Pobles za kuhinjo Partes oblikovalke Mateje Cukala podelil priznanje za najboljši izdelek na sejmu (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl 20. ljubljanski pohištveni sejem. Ob tej priložnosti je podelil tudi priznanje za najboljši izdelek, ki se predstavlja na sejmu. Prejelo ga je podjetje Pobles, za kuhinjo Partes oblikovalke Mateje Cukala.

Predsednik je v svojem nagovoru izpostavil, da je vse, s čimer se človek obdaja, povezano s funkcionalnostjo, povezano pa je tudi z estetiko in obliko. Poudaril je, da je bistvo našega današnjega razvoja prav v kultiviranju našega bivanja in našega okolja, to pa je tudi pot do večje ekonomske učinkovitosti in uspešnosti.

V preteklosti smo že imeli rezultate na tem področju, je dejal predsednik in spomnil na znani stol Rex oblikovalca prof. Nika Kralja, ki še vedno predstavlja eno najboljših funkcionalnih in estetsko zanimivih rešitev. Zato je prav, da smo samozavestni in da razmišljamo tudi o obdobju po recesiji. Ta prihodnost je po njegovih besedah v veliki meri povezana z obliko in funkcijo, povezana pa je tudi z rešitvijo nekaterih problemov, ki trajajo že dolgo časa.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 20. ljubljanskega pohištvenega sejma (FA BOBO)Predsednik je izpostavil, da je pohištvena industrija izrazito povezana z lesom, ki je eden najprijetnejših materialov za človeško bivanje. Opozoril je, da doslej kot družba nismo uspeli dovolj dobro razumeti pomena lesa, njegovega izkoriščanja in gospodarjenja z njim. Poudaril je, da imamo tu veliko večje potenciale in možnosti, kot smo jih danes sposobni izkoristiti, in preveč slabih praks, ki jih moramo odpraviti. Kot primera slabe prakse je navedel izvoz hlodovine in zaostanke na področjih gradnje energetsko varčnih hiš.

Prav tako doslej nismo znali povezati talentov na področju oblikovanja s sposobnostmi na področju tehnologije in z možnostmi, ki nam jih je dala narava. Da nismo dovolj sposobni vsega tega povezati v uspešno razvojno strategijo, nas mora po predsednikovih besedah skrbeti, saj po recesiji potrebujemo nov razvojni zagon, ki bo temeljil na našem znanju in na naših naravnih bogastvih. Tu nam dajejo les, naša oblikovalska znanja in tehnološka usposobljenost priložnosti, ki jih nikakor ne bi smeli zamuditi, je poudaril predsednik dr. Danilo Türk.

Poleg razvojnih možnosti, ki nam jih daje gozd, pa je omenil tudi druge vidike našega bivanja, kot sta boljše varstvo okolja in bolj kultivirano bivanje.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani