archived page

Jubilejni radgonski kmetijsko-živilski sejem Agra

Gornja Radgona, 25.8.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl 50. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra s simboličnim dejanjem, tako da je raztresel žitna semena za rodovitno prihodnost (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta obiskala 50. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, na katerem se letos predstavlja 1.720 razstavljalcev iz 32 držav.

Predsednik Türk je sejem odprl s simboličnim dejanjem, tako da je raztresel žitna semena za našo skupno rodovitno prihodnost. V svojem otvoritvenem nagovoru je izpostavil številne prispevke sejma, njegovih prireditev in spremljajočih dejavnosti k našemu skupnemu razvoju ter organizatorjem, posebej direktorju Pomurskega sejma Janezu Erjavcu, čestital za odlično opravljeno delo.

Predsednik je poudaril, da nas sejem Agra na zelo pristen in poučen način spominja, kako temeljnega pomena je kmetijstvo za naše skupno bivanje. "Kmetijstvo je veliko več kot gospodarska dejavnost, je naša temeljna kultura, naš odnos do zemlje in vsega tistega, kar opredeljuje naše bivanje in našo prihodnost," je dejal predsednik Türk. Zato moramo po njegovih besedah s posebno skrbnostjo in veliko skrbnostjo usmerjati njegov razvoj.

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta obiskala 50. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra (foto: Daniel Novakovič/STA)V današnjem zahtevnem času se pojavljajo mnoge dobre zamisli in veliko govorimo o povezovalnosti, ki je pomembna vrednota in pomemben cilj, je dejal predsednik, vendar je opozoril, da mora imeti sleherna povezovalnost dobro premišljeno in dobro opredeljeno vsebino. Predsednik je izpostavil, da smo lahko zadovoljni, da imamo v Sloveniji povezovalnost na področju kmetijstva že kar dobro opredeljeno. Imamo namreč srednjeročno strategijo za razvoj kmetijstva in agroživilstva, ki določa glavne strateške naloge za naprej.

Med njimi je omenil povečanje samooskrbe s hrano, kjer smo v preteklosti nazadovali. Te naloge so zahtevne, saj smo del Evropske unije, njenih tržnih mehanizmov in konkurence. Predsednik je spomnil, da že imamo prve izkušnje s prehranskimi verigami, zato je treba storiti vse, da se bo žitna veriga ohranila, zelenjavna veriga pa dobro razvila.

Poudaril je tudi pomen skladnega razvoja podeželja. Poleg nekaterih neposrednih nalog, ki zadevajo upravljanje s kmetijskimi zemljišči, skrb za okolje, skrbno koordinacijo med razvojem kmetijstva in projekti Nature, v ta okvir sodijo tudi naloge, kot sta razvoj šolskega sistema in zagotavljanje pogojev, ki bodo ljudem zagotovili perspektive v njihovem lokalnem okolju.

Letos obeležujemo 50. obletnico skupne evropske kmetijske politike, ki je tudi naša politika, zato moramo po besedah predsednika Türka v njej iskati dobre odgovore za naš cilj skladnega razvoja podeželja, pa tudi za probleme, ki so posledica globalnih sprememb, kot je globalno segrevanje.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z resornimi ministri za kmetijstvo ter predstavniki delegacij Bosne in Hercegovine, Črne gore, Madžarske, Republike Makedonije, Republike Moldavije, Republike Slovenije ter nemške zvezne dežele Bavarske (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik Türk se je pred odprtjem sejma Agra srečal z resornimi ministri za kmetijstvo ter predstavniki delegacij Bosne in Hercegovine, Črne gore, Madžarske, Republike Makedonije, Republike Moldavije, Republike Slovenije ter nemške zvezne dežele Bavarske.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani