archived page

Predsednik o razpustu državnega zbora in predčasnih volitvah

Ljubljana, 28.9.2011  |  izjava


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Izjava predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka o razpustu državnega zbora in razpisu predčasnih volitev
Ljubljana, 28. september 2011


Izjava predsednika republike dr. Danila Türka o razpustu državnega zbora in razpisu predčasnih volitev (foto: Stanko Gruden/STA)Dober dan. Danes sem vas povabil zato, da bi slovenski javnosti, državljankam in državljanom Republike Slovenije sporočil svojo odločitev glede razpustitve državnega zbora in glede razpisa predčasnih volitev v državni zbor. Na podlagi Ustave Republike Slovenije sem se odločil, da razpustim Državni zbor Republike Slovenije dne 21. oktobra 2011 in da razpišem predčasne parlamentarne volitve za nedeljo, 4. decembra 2011.

V zvezi s to odločitvijo bi želel povedati še tole: pred odločitvijo sem se temeljito posvetoval, posvetoval sem se s predsednikom državnega zbora, s predsedniki parlamentarnih strank in vodji poslanskih skupin in z vodilnimi strokovnjaki za ustavno pravo v Sloveniji. Pri odločitvi sem upošteval tudi potrebo, da Državni zbor Republike Slovenije zaključi svoje delo v sedanjem sklicu in da se predčasne volitve izvedejo v primerno zgodnjem terminu.

Na koncu bi rad poudaril še to, da pozivam vse, ki delajo v državnem zboru, in vse, ki bodo pripravljali volitve, da svoje delo opravijo resno in odgovorno, tako da se bomo državljanke in državljani 4. decembra lahko dobro odločili. Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani