archived page

Obisk predsednika republike v občini Brda

Dobrovo, Šmartno, 9.11.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal občino Brda, kjer se je srečal z županom Francem Mužičem (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal občino Brda, kjer se je v Gradu Dobrovo srečal z županom Francem Mužičem in predstavniki Občine Brda, s katerimi se je pogovarjal o delovanju in projektih občine. Predsednik si je v grajskih prostorih, kjer domuje tudi Galerija Zorana Mušiča, ogledal slikarsko razstavo "Miha Maleš – Zoran Mušič, prijatelja in sodelavca". Nato je predsednik obiskal Osnovno šolo Dobrovo in Vinsko klet "Goriška Brda", največji gospodarski kompleks v občini Brda, kjer je "krstil" novo vrsto penine.

V Šmartnem si je predsednik ogledal obrambni stolp, ki ga je obnovilo podjetje Salonit Anhovo, ter se seznanil z dosedanjo obnovo srednjeveške vasice. Zatem je predsednik obiskal Vilo Vipolže, kjer so mu predstavili projekt obnove ter razkazali kletne prostore, v katerih bo delovala bodoča evropska vinoteka. V zaključku je predsednik obiskal še Domačijo Klinec, ki v projektu Art Circle – Krog umetnosti sodeluje kot ambasada umetnosti Republike Poljske, ter se srečal z vinarji, ki sodelujejo v tem projektu.

Predsednik Türk je v izjavi za medije izpostavil, da Občina Brda po stopnji kultiviranosti okolja simbolizira prihodnost Slovenije. Kot je pojasnil, moramo v Sloveniji doseči večjo raven kulturnosti našega razvoja. Kultiviranje razvoja se dobro vidi prav v občini Brda, ki je uspela tradicijo, vinarstvo, krajino ter kulturno in naravno dediščino povezati z veliko prizadevnostjo v izjemen kulturni učinek. Predsednik je poudaril, da si moramo povsod po Sloveniji prizadevati za kultiviranje razvoja. To pa ima lahko več oblik, od novih tehnologij do tradicionalnih dejavnosti, oplemenitenih z umetnostjo, kot je to v primeru občine Brda.

Predsednik je pohvalil tudi način povezovanja kulture in diplomacije v projektu Krog umetnosti. Izpostavil je, da je vino po svojem bistvu kultura, kulturna sporočilnost vina pa je v Brdih še prav posebej močna. Povezovanje vinske kulture z diplomacijo in predstavitvijo Slovenije je zato tukaj čisto naravno, je dejal predsednik, ki se je zavzel za to, da bi se v projektu anagažiralo še več držav, saj lahko na ta način razvijemo novo razsežnost slovenske identitete v svetu.

Predsednik Türk je povedal, da je še pred nastopom funkcije predsednika republike redno prihajal v Brda, sem pa je pripeljal tudi svoje prijatelje iz New Yorka. Brda je opisal kot poseben ambient s kvaliteto, ki je edinstvena na svetu. Poudaril pa je tudi pomen urejanja infrastrukture in skrbi za čisto pitno vodo in okolje, da bo ta košček slovenske zemlje v vseh kvalitetnih dimenzijah živel resnično vrhunsko. Predsednik je dodal, da bi morali turistično ponudbo Brd razvijati na premišljen način, ki bo ohranil njihovo identiteto.
Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal slikarsko razstavo "Miha Maleš – Zoran Mušič, prijatelja in sodelavca" (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Osnovno šolo Dobrovo (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Vinsko klet "Goriška Brda" (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je seznanil s projektom obnove Vile Vipolže, kjer bo delovala bodoča evropska vinoteka (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Domačijo Klinec, ki sodeluje v projektu Art Circle – Krog umetnosti (foto: Stanko Gruden/STA)

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani