archived page

Predsednik pozval k včlanitvi Slovenije v CERN

Ljubljana, 8.9.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta obiskala Evropsko organizacijo za jedrske raziskave CERN (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je Vladi Republike Slovenije posredoval poziv, naj čimprej vloži vlogo za članstvo v Evropski organizaciji za jedrske raziskave (CERN). Predsednik republike je v pismu pojasnil, da CERN predstavlja enega od glavnih centrov svetovnega znanstvenega razvoja. "Razvoj znanosti, inovacij in tehnološkega napredka predstavlja v tem obdobju svetovne gospodarske krize enega od temeljnih načinov njenega reševanja," je zapisal predsednik in izpostavil številne prednosti članstva v tej instituciji.

Predsednik dr. Danilo Türk je obiskal CERN na povabilo vodstva med njegovim nedavnim delovnim obiskom v Ženevi. Tam so mu predstavili delovanje institucije, ki združuje na tisoče najboljših znanstvenikov in razpolaga z več kot milijardo evrov sredstev letnega proračuna. CERN je prispeval svetu mnogo spoznanj in izumov, ki so obogatili tako gospodarski razvoj kot tudi vsakdanje življenje vseh nas, med njimi tudi svetovni splet (internet), ki ga vsakodnevno uporabljamo. Izpostavili pa so tudi pomemben prispevek priznanih slovenskih znanstvenic in znanstvenikov, ki so zaposleni v CERN-u, k nadaljnjemu razvoju na področjih fizike, računalništva ter drugih sorodnih znanosti.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal z generalnim direktorjem Evropske organizacije za jedrske raziskave CERN Rolfom Heuerjem (FA BOBO)Republika Slovenija je letos že izrazila svoj namen, da postane polnopravna članica CERN-a. V pogovoru s predsednikom je vodstvo CERN-a izrazilo stališče, da se bo CERN v kratkem širil na štiri nove države ter da bi ob pravočasni formalni vlogi v to skupino lahko bila vključena tudi Slovenija. Zato je predsednik republike posredoval vladi poziv, naj čimprej tudi dokončno vloži formalno vlogo za članstvo v tej organizaciji, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da bi se postopek sprejemanja naše države zavlekel za daljše obdobje.

Predsednik je v pismu vladi zapisal, da se investiranje v znanost, ki se razvija v CERN-u, povrne večkratno, tako preko neposrednih naročil za potrebe znanstvenih raziskav kot tudi preko prenosa novih tehnologij v gospodarstvo držav članic tega združenja, kar prinaša večjo učinkovitost in nova delovna mesta. To znanje se v državah članicah te institucije že uporablja tudi na drugih področjih, med drugim tudi za razvoj novih oblik zdravljenja in diagnosticiranja raka ter drugih najtežjih bolezni, ki se že z odličnimi uspehi uporablja v praksi.

Navedene prednosti članstva v tej znanstveni instituciji so potrdile tudi izkušnje držav, ki v CERN-u sodelujejo že vrsto let, pa tudi tistih, ki so se ji nedavno pridružile. Po mnenju predsednika republike bi bilo zato članstvo Republike Slovenije v CERN-u kljub za to potrebnim finančnim sredstvom pomembno in potrebno prav kot ukrep reševanja in bodočega preprečevanja gospodarske krize v naši državi. V Republiki Sloveniji je bilo s strani najpomembnejših institucij in vidnih posameznikov večkrat poudarjeno, kako pomemben je znanstveni razvoj za zagotavljanje boljšega življenja vseh državljank in državljanov, sedaj pa imamo priložnost, da za doseganje tega cilja nekaj pomembnega tudi dejansko storimo, je še zapisal predsednik dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani