archived page

Državniški obisk predsednika Italijanske republike

Brdo pri Kranju, 10.7.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Italijanske republike Giorgia Napolitana (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela predsednika Italijanske republike Giorgia Napolitana in soprogo Clio Napolitano, ki se mudita na prvem državniškem obisku v Republiki Sloveniji.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsedniška para zadržala v krajšem pogovoru, nato pa sta slovenski in italijanski predsednik opravila še pogovor na štiri oči. Temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Italijanske republike pod vodstvom obeh predsednikov. Na plenarnih pogovorih sta sodelovala tudi slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in italijanski minister za zunanje zadeve Giulio Terzi.

Predsednik dr. Danilo Türk je po pogovorih v izjavi za medije dejal, da imamo v Sloveniji veliko čast, da gostimo predsednika Giorgia Napolitana, ki ni samo predsednik pomembne sosednje države, ampak tudi pomembna osebnost svetovnega formata, ki ga povsod po svetu z veseljem poslušajo, ter osebnost velike modrosti in razumevanja vseh mednarodnih vprašanj.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela predsednika Italijanske republike Giorgia Napolitana in soprogo Clio Napolitano (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik Giorgio Napolitano se je zahvalil gostitelju in izrazil veselje, da je danes lahko na državniškem obisku v Sloveniji, ki je obenem prvi državniški obisk italijanskega predsednika v novi slovenski državi. To je po njegovih besedah tudi zaključek zelo gostih in intenzivnih stikov, ki sta jih imela s predsednikom Türkom, s katerim ju druži prijateljstvo.

Slovenski predsednik je poudaril, da sta Slovenija in Italija v preteklih letih razvili odlične politične odnose, imata odlično gospodarsko sodelovanje, ki napreduje na vseh področjih, in sta uspešno naslovili nekatera težka vprašanja, ki nam jih je zapustila zgodovina. Ob tej priložnosti je posebej spomnil na zgodovinsko srečanje treh predsednikov v Trstu 13. julija 2010, ko so predsedniki Italije, Slovenije in Hrvaške opravili simbolična dejanja, ki pomenijo zgodovinski napredek k popolni spravi med sosednjimi prijateljskimi narodi in skupno zavezo k naši evropski prihodnosti. Ta dogodek je ustvaril t.i. "duh Trsta", h kateremu je italijanski predsednik veliko prispeval, je dodal predsednik Türk.

Predsednik Napolitano je dejal, da sta s predsednikom Türkom zelo zadovoljna s potjo, ki sta jo opravila na področju odnosov med državama, pa tudi na poti k širši spravi na tem območju, ki je doživelo hude rane v drugi svetovni vojni. Tudi sam je omenil srečanje treh predsednikov v Trstu, poleg tega pa je spomnil še na svojo udeležbo na osrednji počastitvi dneva državnosti in 20. obletnice samostojnosti Slovenije v Ljubljani, na svoje srečanje s hrvaškim predsednikom dr. Ivom Josipovićem v Pulju in na udeležbo slovenskega predsednika na slovesnosti ob 150. obletnici združitve Italije v Rimu. Po njegovem prepričanju so Italija, Slovenija in Hrvaška z okrepitvijo sodelovanja in miru pozitivno prispevale k razvoju odnosov znotraj Evropske unije. Izrazil pa je željo, da bi se ti napori nadaljevali v smeri približevanja celotne regije Zahodnega Balkana Evropski uniji.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela predsednika Italijanske republike Giorgia Napolitana in soprogo Clio Napolitano (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednika Türk in Napolitano sta se med dvostranskimi temami posvetila tudi vprašanjem položaja manjšin, ki so po besedah slovenskega predsednika občutljiva in so pomembno merilo kakovosti odnosov med Slovenijo in Italijo. Predsednik Türk je izpostavil, da je Slovenija zavezana načelu, da tudi v obdobju finančne krize ne zmanjšuje prispevka za financiranje aktivnosti italijanske narodne skupnosti v Sloveniji, in je ohrabrena, ko vidi napore italijanske vlade in dežele Furlanije – Julijske Krajine za sprotno reševanje vprašanj slovenske narodne skupnosti v Italiji. Pred nami je še veliko dela, je dejal predsednik, ki je ob tem omenil tudi nekatere inovativne projekte, kot je skupni projekt obeh manjšin "Jezik-Lingua", ter nekatere konkretne načrte, med katerimi je posebej poudaril pomen sklica posebnega omizja v Italiji za reševanje vprašanj slovenske manjšine in ureditev sistemskega financiranja.
Plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Italijanske republike pod vodstvom obeh predsednikov (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednika sta se strinjala, da je na področju reševanja vprašanj manjšin v zadnjem obdobju prišlo do napredka. Obe vladi sta tudi dosegli dogovor o sestanku posebnega ministrskega komiteja, ki bo zasedal sredi septembra in ki bo poiskal konkretne korake glede preostalih odprtih dvostranskih vprašanj. Predsednik Türk je v odgovoru na novinarsko vprašanje o gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu ocenil, da je ta ideja slaba in da je treba iskati alternative. O tem potekajo pogovori, je dejal predsednik, ki ni želel napovedovati konkretnega izida, izrazil pa je prepričanje, da bosta državi v prihodnje našli pot naprej. Predsednik Napolitano je ob tem dejal, da so energetska vprašanja še posebej zapletena, tudi sam pa je menil, da jih bosta državi rešili v soglasju.

Obe manjšini predstavljata kulturno bogastvo in lahko v današnjih razmerah odigrata izjemno pozitivno vlogo v povezovanju dveh narodov, je dejal slovenski predsednik dr. Danilo Türk. Zato je po njegovih besedah politično izjemno pomembno, da obe državi pripisujeta velik pomen položaju manjšin in napredku na tem področju. Tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano je poudaril, da je treba varovati obe narodni manjšini in povečati njun politični, civilni in kulturni prispevek v življenju obeh skupnosti.

Predsednik Türk je povedal, da sta s predsednikom Napolitanom obsežno govorila tudi o stanju Evropske unije in o sedanjih nalogah, ki so povezane s poglabljanjem evropske integracije. V Evropi potrebujemo več Evrope in ne manj, je poudaril predsednik Türk. To pa pomeni konkretne naloge, med katerimi je izpostavil graditev integriranega finančnega sistema, krepitev integriranega fiskalnega sistema, krepitev koordinacije ekonomskih politik in krepitev legitimnosti evropskih institucij. Danes se v Evropski uniji bolje kot prej razume pomen teh nalog, pa tudi pomen povezovanja ukrepov fiskalne discipline z ukrepi za krepitev rasti, je še dodal predsednik Türk.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Italijanske republike Giorgia Napolitana (foto: Tamino Petelinšek/STA)Italijanski predsednik je izpostavil, da se Italija in Slovenija kot članici evroobmočja soočata z vprašanji finančne krize, krize zadolževanja in krize finančnih trgov, ki zadevajo tudi skupno valuto, ki jo je označil kot velik dosežek v procesu gradnje Evropske unije. Predsednik Napolitano je ocenil, da imata državi zelo podobna ali celo identična stališča glede vprašanj finančne in bančne integracije. Na tem področju je treba najti odgovore tudi za vzpostavitev prave politične Evrope, o kateri so leta 1950 razmišljale ustanoviteljice evropskih skupnosti, med katerimi je bila tudi Italija. Predsednik Napolitano se je strinjal, da danes potrebujemo več Evrope in več integracije, za kar si bosta s predsednikom Türkom prizadevala tudi znotraj Evropske unije.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je bil navzoč ob nagovoru predsednika Italijanske republike Giorgia Napolitana poslankam in poslancem Državnega zbora Republike Slovenije (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano je popoldne nagovoril poslanke in poslance Državnega zbora Republike Slovenije. Ob njegovem nagovoru je bil navzoč tudi predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta priredila slovesno večerjo v čast predsedniku Italijanske republike Giorgiu Napolitanu in soprogi Clio Napolitano (foto: Nebojša Tejić/STA)V večernih urah sta predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk priredila slovesno večerjo v čast predsedniku Italijanske republike Giorgiu Napolitanu in soprogi Clio Napolitano.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani