archived page

Predsednik izrekel zahvalo vsem, ki so prispevali k izgradnji nove Pediatrične klinike

Ljubljana, 22.10.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal novo Pediatrično kliniko (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer se je srečal z vodstvom centra. Ogledal si je Klinični oddelek za kirurgijo srca in ožilja ter Klinični oddelek za žilne bolezni Interne klinike. Svoj obisk je nadaljeval z ogledom novih prostorov Pediatrične klinike, kjer se je kot častni pokrovitelj akcije za izgradnjo klinike na posebni prireditvi zahvalil številnim donatorjem in prostovoljcem, ki so od leta 1994 naprej prispevali sredstva in trud v ta namen.

Predsednik je poudaril, da imajo naši otroci in mladostniki prav po zaslugi donatorjev in prostovoljcev zagotovljene dobre pogoje za zdravljenje v eni najlepših bolnišnic daleč naokoli. Izpostavil je tudi pomemben prispevek civilne družbe, zaposlenih v stari otroški bolnišnici, medijev in še posebej tistih plemenitih ljudi, ki so ob smrti svoje premoženje zapustili v dobro bolnih otrok, ter tistih donatorjev, ki so želeli ostati anonimni.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal novo Pediatrično kliniko (FA BOBO)Predsednik je dejal, da je potrebno bolnišnico do zadnjega kotička napolniti s pravo vsebino. Pri tem je izpostavil pomen sožitja med zaposlenimi, bolnimi, starši in civilno družbo. V Pediatrični kliniki se humanost in naš odnos do otrok kažeta v vsej svoji plemenitosti in vrhunskosti, je dejal predsednik in novo stavbo označil kot enega najboljših objektov, kar jih sploh imamo v Sloveniji.

Predsednik dr. Danilo Türk je spomnil tudi na 20. obletnico sprejema konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah. Konvencija določa, da je otrokom treba vselej zagotavljati pravico do najvišje ravni dostopnih zdravstvenih standardov in storitev, med temeljnimi načeli konvencije pa je tudi načelo prvenstvenega spoštovanja in skrbi za interese otroka. Pediatrična klinika je po predsednikovih besedah dober dokaz spoštovanja tega načela.

"Rad bi poudaril, da gibanje za novo pediatrično kliniko nikoli ni bilo politično. Združevalo je vse – mlade in manj mlade, delavce in umetnike, vse stranke v Sloveniji so se akciji pridružile z vsem žarom –, torej gre enaka zahvala vsem. Tu se je resnično izkazala solidarnost, ki v naši družbi obstaja in za katero se nam včasih zdi, da je imamo premalo. Tu, na tem mestu, vemo, da je imamo veliko. In tudi to je sporočilo te klinike," je dejal predsednik dr. Danilo Türk.

Predsednik se je v zaključku obiska s predstavniki vodstva Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in klinik pogovarjal o vrhunskosti in informatiki kliničnega centra.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani