archived page

Predsednik republike na drugem uradnem obisku v Črni gori

Tivat, Miločer, 5.9.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Črne gore Filip Vujanović (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je prispel na dvodnevni uradni obisk v Črno goro, kjer ga je z vojaškimi častmi sprejel predsednik Črne gore Filip Vujanović. Predsednika Türka v Črni gori spremlja gospodarska delegacija, v kateri sodeluje 108 predstavnikov slovenskih podjetij.

Črnogorski in slovenski predsednik sta se po uradnem sprejemu udeležila odprtja Črnogorsko–slovenskega poslovnega foruma, kjer sta nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav.
Predsednik Črne gore Filip Vujanović in predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk sta se udeležila odprtja Črnogorsko–slovenskega poslovnega foruma (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Filip Vujanović je v svojem nagovoru poudaril, da so gospodarski odnosi med državama na zelo kvalitetni ravni in da je Slovenija za Črno goro strateški partner. Spomnil je na številne uspešne slovenske investicije v Črni gori na vseh področjih realnega sektorja in bančništva. Izpostavil pa je tudi sodelovanje slovenskih podjetij v infrastrukturnih projektih v Črni gori ter dobro sodelovanje na področju turizma.

Predsednik dr. Danilo Türk je med možnostmi za nadaljnji razvoj gospodarskega sodelovanja poleg gradbeništva, turizma in bančništva izpostavil še področja energetike, zelenih tehnologij, pa tudi kmetijstva. Posebej je omenil še izkušnje Slovenije pri razvoju kontinentalnega, igralniškega in drugih vrst turizma, ki so zanimive za Črno goro, ter možnosti za sodelovanje na področju elektronskih tehnologij, zlasti razvoja elektronske uprave.
Predsednik Črne gore Filip Vujanović in predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk sta prisostvovala podpisu dogovorov o sodelovanju med Republiko Slovenijo in Črno goro (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednika Črne gore in Slovenije sta se zatem udeležila slovesnega podpisa dvostranskih dogovorov med Črno goro in Slovenijo:
  • Sporazuma o gospodarskem sodelovanju med Republiko Slovenijo in Črno goro (s strani Republike Slovenije je sporazum podpisal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan),
  • Dogovora o strateškem sodelovanju med Datalab MN d.o.o., Datalab d.d. ter Inštitutom računovodij in revizorjev Črne gore,
  • Dogovora o sodelovanju na področju standardizacije med Slovenskim inštitutom za standardizacijo in Inštitutom za standardizacijo Črne gore,
  • Izjave o nameri za sodelovanje pri gradbenih delih v Črni gori med CM Celje d.d., Primorje d.d., Konel d.o.o., Yu BRIV d.o.o. in Rudnici boksita a.d.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Skupščine Črne gore Rankom Krivokapićem (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je v nadaljevanju srečal s predsednikom Skupščine Črne gore Rankom Krivokapićem, s katerim sta govorila o zakonodajnih projektih, ki jih mora uveljaviti parlament v uresničevanju črnogorske ambicije, da postane članica Evropske unije. Predsednik Türk je ob tem poudaril, da vidi Črno goro kot naslednjo članico Evropske unije s področja nekdanje Jugoslavije, potem ko je Hrvaška že sklenila svoja pristopna pogajanja.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Vlade Črne gore dr. Igorjem Lukšićem (foto: Stanko Gruden/STA)Zatem se je predsednik Türk srečal še s predsednikom Vlade Črne gore dr. Igorjem Lukšićem, s katerim sta se pogovarjala o trenutnih razmerah v črnogorskem gospodarstvu in možnostih za poglobitev sodelovanja s Slovenijo. Slovenski predsednik je dejal, da je odlično gospodarsko sodelovanje med državama tudi posledica vsestransko razvitih političnih odnosov in medsebojnega zaupanja, ter ocenil, da obstaja še precej možnosti za okrepitev blagovne menjave. Sogovornika sta se strinjala, da mora Črna gora predvsem utrditi svoj gospodarski in politični sistem in ga prilagoditi evropskemu.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani