archived page

Predsednik sprejel generalnega sekretarja zveze Nato

Brdo pri Kranju, 5.7.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalnega sekretarja zveze NATO Andersa Fogha Rasmussena (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalnega sekretarja zveze Nato Andersa Fogha Rasmussena. V pogovoru sta ocenila razvoj severnoatlantskega zavezništva in nekatere ključne naloge v tem okviru. Generalni sekretar Rasmussen je ocenil, da je Nato na vseh področjih dobro napredoval kot sistem, ki zagotavlja varnost v velikem delu sveta in ki je že pred leti prešel iz obrambnega zavezništva v bolj kompleksno varnostno organizacijo.

V tem okviru sta sogovornika omenila položaj na Kosovu, posebej pa sta se dotaknila položaja v Afganistanu. Strinjala sta se, da je prišel čas za odhod sil Nata iz Afganistana v letu 2014 in da bo sedanjo misijo ISAF nadomestila drugačna mednarodna prisotnost s poudarkom na usposabljanju afganistanskih oboroženih sil za ohranjanje varnosti v tej državi. Generalni sekretar zavezništva je posebej poudaril napredek Afganistana na različnih razvojnih področjih.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalnega sekretarja zveze NATO Andersa Fogha Rasmussena (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Türk je opozoril na nujnost, da se hkrati z umikom zavezništva iz Afganistana pospešijo diplomatske aktivnosti za utrditev sodelovanja sosednjih držav, ki pomembno vplivajo na varnostne razmere v Afganistanu. Od nekdanjih praks vmešavanja v notranje zadeve je treba preiti na sodelovanje, ki bo omogočalo utrjevanje Afganistana kot stabilne države.

V pogovoru sta se dotaknila tudi strateške vizije zavezništva in posebej sodelovanja z Rusko federacijo. Predsednik Türk je poudaril potrebo po stalnem napredku na podlagi sklepov, ki so bili sprejeti na vrhu zavezništva v Lizboni decembra 2010. V tem okviru sta se sogovornika strinjala o pomenu napredovanja v sodelovanju med obema strateškima partnerjema na področjih, kot je protiraketna obramba, ter se zavzela za intenzivno in transparentno komunikacijo, ki naj pomaga utrditi sodelovanje na tem varnostnem področju.

Dotaknila sta se tudi vprašanj sodelovanja med Natom in Združenimi narodi. Obe organizaciji druga drugo potrebujeta – Združeni narodi Nato zaradi zagotavljanja realnih sposobnosti za utrjevanje mednarodne varnosti, Nato pa Združene narode zaradi zagotavljanja pravnega okvira in legitimnosti mednarodnih mirovnih operacij. Dosedanje izkušnje zahtevajo skrbno preučitev, tudi s stališča sodelovanja za prihodnost, sta se strinjala.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani